Advies over E-bikes

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KOPEN VAN EEN E-BIKE?

Bij het kopen van een e-bike zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten e-bikes die allemaal ook weer veel opties hebben. Dat maakt de keuze ruim, maar ook lastig. Je wilt natuurlijk wel de elektrische fiets vinden die het beste bij jou past. Wij helpen je graag bij dit proces met een aantal belangrijke punten waar je op moet letten bij het kopen van de perfecte e-bike.

GEBRUIK E-BIKE

Allereerst is het belangrijk om te bedenken waar je je elektrische fiets voor gaat gebruiken. Nu hoor ik je denken: “gewoon om lekker snel en gemakkelijk te fietsen", en dat klopt uiteraard ook. Toch is het  goed om te kijken naar het doel achter het fietsen. Want waarom fiets je? 

Dagelijks gebruik: Ga jij jouw e-bike voornamelijk gebruiken voor dagelijkse korte afstanden, zoals boodschappen doen of om naar het terras te fietsen? Dan is een elektrische stadsfiets of elektrische transportfiets van Union ideaal!

Recreatief gebruik: Het kan ook zijn dat je de fiets voornamelijk recreatief gebruikt. Hierbij kun je denken aan lange fietstochten, maar ook fietsvakanties. Voor de lange afstanden is een e-bike met grote actieradius prettig om te hebben. De actieradius zorgt er tenslotte voor dat de accu zo lang mogelijk ondersteuning kan bieden.

Woon-werkverkeer: Wil jij je auto vervangen voor een e-bike en voortaan lekker op de elektrische fiets op en neer naar werk gaan? Dan is een robuust en stabiel model met grote accucapaciteit aan te raden. Deze variant heeft vaak een wat krachtigere motor, ruime actieradius en goede versnellingen.

Sportief gebruik: Ben jij een liefhebber van wielrennen of mountainbiken en wil je daarbij graag een extra steuntje in de rug? Ook daar heb je elektrische modellen voor, zoals een elektrische racefiets of elektrische mountainbike.

MOTOR E-BIKE

De motor is één van de belangrijkste onderdelen van een e-bike en daarom ook een puntje om op te letten bij het kopen van een elektrische fiets. De positie van de motor is bepalend voor het gevoel en het karakter van de e-bike tijdens het fietsen. Elk type motor verschilt namelijk qua techniek en heeft een andere invloed op het rijgedrag en comfort. Daarnaast speelt het vermogen van de motor ook een grote rol. Hieronder gaan we dieper in op de positie, het type en het vermogen van de motor.

POSITIE VAN DE MOTOR

Er zijn bij Union twee mogelijke locaties voor de motor op een elektrische fiets, namelijk een midden- of een voorwielmotor. Elke positie heeft zijn eigen voor- en nadelen:

De middenmotor zit in het midden van de fiets tussen de trapas. Doordat deze motor in het midden zit, biedt het de meeste stabiliteit en voelt het fietsen natuurlijk aan. De e-bikes van Union met een middenmotor hebben een Bosch Active Line motor of een Shimano Steps motor

De voorwielmotor zit, zoals de naam al zegt, bij het voorwiel. Deze motor is stil en biedt constante ondersteuning, het voelt alsof je vooruit wordt getrokken als je fietst. De Union e-bikes met voorwielmotor zijn uitgerust met een Bafang motor.

VERMOGEN MOTOR

Het vermogen, ook wel kracht, van een e-bike motor wordt uitgedrukt in Newtonmeter (Nm). Hoe hoger de Nm-waarde, hoe meer kracht de motor kan bieden. Maar onthoudt; hoe krachtiger de motor, hoe meer stroom de accu verbruikt.

ACCU E-BIKE

Nog een belangrijk punt om op te letten bij het kopen van een e-bike, is de accu. De batterij is namelijk één van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets. Zonder accu heb je geen werkende motor en dat betekent geen trapondersteuning. De accu kan op verschillende posities zitten en verschillende capaciteiten hebben, hieronder lees je er meer over.

ACCU POSITIE

De accu kan op verschillende locaties zitten op de e-bike. Zo kan de accu in het frame zitten, wat zorgt voor een lager zwaartepunt en een goede wegligging. Maar het kan ook zijn dat de accu in of op de bagagedrager zit. Bij deze locatie is het nauwelijks mogelijk om de accu te beschadigen. 

Naast de verschillende plekken waar de accu kan zitten, heb je ook een verschil tussen accu’s die vast zitten of accu’s die je los kan maken wanneer je wilt opladen. Neem dit ook mee in je keuze voor een elektrische fiets. Meer weten? Hier lees je alles over het opladen van een e-bike.

ACCUCAPACITEIT

Een e-bike is ideaal voor lange afstanden. Maar hoe lang je met trapondersteuning kunt fietsen, hangt af van de actieradius van de accu. De accu voorziet de motor van energie. Daarom geldt, hoe langer je met ondersteuning wilt fietsen, hoe sterker de accu moet zijn. De actieradius verschilt per accu en rijgedrag. Zo gaan accu’s tussen 55 km en 150 km mee. Handig om in je achterhoofd te houden en voor aankoop te bedenken hoe ver jij met jouw e-bike wilt kunnen fietsen

UITSTRALING E-BIKE

Je wilt natuurlijk een fiets die matcht met jou en jouw stijl. Onze elektrische fietsen hebben elk een eigen uitstraling, design en zijn in meerdere kleuren te verkrijgen. Zo is er voor iedereen een passend model. Benieuwd of er voor jou iets tussen zit? Ontdek hier de e-bikes van Union

COMFORT E-BIKE

Daarnaast wil je natuurlijk ook dat je e-bike lekker comfortabel fietst. Daarom moet je goed letten op de zithouding, de vering en de opstaphoogte. Wil je liever een hoog of een laag frame? Let ook op het gewicht. Door de accu en de motor is een e-bike een stuk zwaarder dan een gewone fiets. Er zitten verschillen in gewicht per e-bike, dus als jij elke dag je e-bike de trap op moet tillen, dan raden wij aan om voor een lichtgewicht model te gaan.

SENSOREN E-BIKE

De sensoren op een elektrische fiets houden alles goed in de gaten en bepalen wanneer en in welke mate jij ondersteuning krijgt. Daarom zeker handig om ook hier naar te kijken wanneer je een elektrische fiets koopt. Er zijn drie soorten sensoren:

  • Rotatiesensor: wanneer je begint met trappen geeft deze sensor een seintje aan de motor en zal de trapondersteuning starten. Bij deze sensor geldt: hoe sneller je trapt, hoe meer ondersteuning je krijgt.
  • Trapkrachtsensor: deze sensor meet juist weer met hoeveel kracht je trapt. Hoe meer kracht je zet, hoe meer ondersteuning je krijgt. 

Snelheidssensor: niet essentieel, maar een handige aanvulling. In combinatie met de andere sensoren zorgt deze sensor ervoor dat de ondersteuning nog nauwkeuriger en zo optimaal mogelijk wordt afgestemd.

VERSNELLINGEN & AANDRIJVING

De versnelling en aandrijving zijn ook twee belangrijke punten waar je op moet letten bij het kopen van een e-bike.

Alle elektrische fietsen van Union zijn voorzien van een naafversnelling. De naafversnelling zit in de naaf van het achterwiel en heeft weinig onderhoud nodig. Bij dit systeem stop je met trappen om te kunnen schakelen. De naafversnelling is voor stadsfietsen het populairste systeem.

Dan de aandrijvingen. Je hebt de traditionele kettingaandrijving, maar ook de riemaandrijving. Riemaandrijving heeft weinig onderhoud nodig en gaat ook nog eens heel lang mee, maar daar hangt vaak wel een hoger prijskaartje aan.

REMMEN E-BIKE

De remmen van je e-bike zijn ook niet geheel onbelangrijk. Je hebt rollerbrakes, dit zijn trommelremmen die werken door middel van rolletjes. Zodra je remt, worden deze rolletjes tegen een remschoen aangeduwd die vervolgens weer zorgt voor de remkracht. Deze rollerbrakes zitten in het midden van je wiel verwerkt.

Dan heb je ook hydraulische remmen. Dit zijn de best presterende fietsremmen en ze zorgen ervoor dat je altijd op het juiste moment stilstaat, ongeacht de weersomstandigheden. Deze variant is vaak iets prijziger.

PRIJS E-BIKE

Een e-bike is en blijft een investering waar je goed over na moet denken. Er zijn ook genoeg factoren waar je rekening mee moet houden, die invloed hebben op de prijs van jouw e-bike. Bij Union hebben we elektrische fietsen vanaf €1699,-. De prijs wordt bepaald door jouw keuze voor de verschillende onderdelen en eigenschappen, denk hierbij aan:

  • De locatie van de motor;
  • De locatie van de accu;
  • Het aantal sensoren;
  • De actieradius;
  • Het soort aandrijving;
  • Het remsysteem.

Bepaal daarom wat voor jou echt belangrijk is.

Wil je een e-bike kopen, maar twijfel je over de prijs? Misschien doet jouw werkgever wel mee aan het fietsplan. Dit is een initiatief waarmee je met een fiscaal voordeel een e-bike of fiets kunt aanschaffen via je werkgever. Wil je meer weten over zo’n fiets van de zaak? Je leest hier alles over het fietsplan.

PROBEER ZELF DE VERSCHILLENDE E-BIKES VAN UNION!

Nu weet je alles waar je op moet letten bij het kopen van de perfecte e-bike voor jou. Wil je de verschillende e-bikes eerst in het echt bekijken? Kom dan langs bij een Union dealer bij jou in de buurt en laat je informeren en inspireren