Advies over E-bikes

ALLES OVER DE ACCU VAN JOUW E-BIKE

De trapondersteuning van een e-bike wordt aangedreven door de motor. Deze wordt op zijn beurt weer aangedreven door de accu. De accu is daarmee een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets. Want zonder batterij, geen ondersteuning. Van alle onderdelen op jouw e-bike heeft de accu de meeste aandacht nodig. Behandel hem goed zodat je er extra lang van kunt genieten. Met deze tips haal jij het maximale uit jouw e-bike accu.

ALLES OVER DE ACCU VAN JOUW E-BIKE

WELKE VERSCHILLENDE E-BIKE ACCU'S ZIJN ER?

E-bike accu's komen in verschillende soorten en maten. Het eerste verschil zit in de locatie van de accu. Bij veel elektrische fietsen vind je de batterij in de bagagedrager. Een goede keuze als jouw e-bike een voorwielmotor heeft. Zo wordt het gewicht namelijk goed verdeeld en is de fiets optimaal in balans. Ook kun je de accu er gemakkelijk uitschuiven en is het nauwelijks mogelijk de accu te beschadigen. 

Bij sportieve e-bikes zit de accu vaak op het frame, zoals bij de E-LITE, of zelfs in het frame verwerkt, zoals bij de E-LANE. Als je voorbijschiet met zo’n fiets valt het nauwelijks op dat je elektrisch rijdt. Het zwaartepunt ligt hierbij ook lager, wat fijn is voor een goede wegligging. 

Ook qua chemische samenstelling zijn er verschillen tussen de accu’s. Deze drie soorten materialen kom je veel tegen: 

 • NiMh - Nikkel Metaal Hybride
  De NiMh accu is vaak de goedkoopste en komt het meeste voor. Hij gaat doorgaans minder lang mee, weegt net wat meer en heeft een vrij hoge zelfontlading (loopt snel vanzelf leeg). 
 • Li-Ion - Lithium-Ion
  De Li-Ion heeft een lage zelfontlading, heeft een langere levensduur en is lichter dan de NiMh. Alle e-bikes van Union hebben een Li-ion accu.  
 • LiPo - Lithium-Ion-polymeer
  Dit is het neusje van de zalm onder de accu’s. Deze batterij overtreft de andere accu's qua levensduur, oplaadtijd en gewicht.

ELEKTRISCHE FIETS OPLADEN

Met een batterij hoort opladen er nu eenmaal bij. Zo ook met de accu van jouw elektrische fiets. Een kwestie van een stekkertje inpluggen en klaar? Jazeker! Zo simpel is het. Het laden van een e-bike accu duurt tussen de drie en acht uur, afhankelijk van de capaciteit van de accu. Wil jij zo lang mogelijk genieten van een optimale actieradius? Dan zijn er een aantal belangrijke do’s & dont’s bij het opladen van jouw e-bike accu:

 • Laad de accu alleen op met de originele oplader
 • Laat de accu niet helemaal leeglopen, laad hem weer op bij 20%
 • Haal de accu uit de oplader zodra hij 100% vol is  
 • Laat de batterij op in een droge omgeving op kamertemperatuur, dan laadt hij beter op 
 • Train de accu: gebruik hem regelmatig en laad hem regelmatig op als hij bijna leeg is
 • Maak je veel korte ritjes? Probeer dan niet na rit de accu weer op te laden. Zo voorkom je dat de accucellen lui worden en dat de actieradius afneemt
ELEKTRISCHE FIETS OPLADEN

DE LEVENSDUUR VAN EEN E-BIKE ACCU

Helaas is de levensduur van een accu niet eeuwig. De accu is over het algemeen het onderdeel van een elektrische fiets dat het minst lang meegaat. Van een moderne accu kun je verwachten dat je deze vier tot zes jaar kunt gebruiken. Als je goed voor de accu zorgt, dan beloont het je waarschijnlijk door langer zijn best te blijven doen. Een paar tips voor een langere levensduur van de accu:

 • Laad de accu niet onnodig op
 • Fiets de accu niet helemaal leeg. Dit is niet goed voor de cellen in de batterij
 • Berg niet leeg op. Gebruik je de accu een langere tijd niet? Laad deze dan op tot 50% en let er op dat de accu niet helemaal leegloopt door regelmatig op te laden 
 • De volle zon en vrieskou vindt de accu niet fijn, dus bewaar hem binnen op kamertemperatuur als je hem niet gebruikt

WANNEER MOET JE DE ACCU VAN JE E-BIKE VERVANGEN?

Mis je wat pit tijdens het fietsen? Dan is het misschien tijd om de accu te vervangen. Het is normaal dat de batterij capaciteit verliest na verloop van tijd, maar het herkennen van een verouderde accu kan lastig zijn. Hoe weet je of het tijd is om een nieuwe accu aan te schaffen? Als: 

 • Je merkt dat je minder ver kunt fietsen met een volle accu
 • Het opladen langer duurt dan normaal 
 • De accu niet meer volledig oplaadt
 • De ondersteuning minder krachtig is dan je gewend bent

Een andere reden om je accu te vervangen is als hij schade heeft opgelopen. Bij een harde val bijvoorbeeld, kunnen de batterijcellen in de accu verschuiven. Dit kan op termijn kortsluiting veroorzaken waarbij rookontwikkeling of zelfs vlammen kunnen ontstaan. Ga dus altijd even langs de Union-dealer om de batterij te laten controleren. De dealer kan je precies vertellen wanneer de accu vervangen moet worden.
Lees ook onze overige tips over het onderhoud van jouw elektrische fiets.