Advies over E-bikes

ALLES OVER DE ACCU VAN EEN E-BIKE

In de accu van je elektrische fiets zit alle energie voor onderweg opgeslagen. Accu’s van e-bikes worden op verschillende plekken in je fiets geplaatst. Onder de bagagedrager, in het midden van het frame, of weggewerkt in de framebuis. Een fiets met een lager gemonteerde accu heeft een beter weggedrag door het lagere zwaartepunt. En een losse accu neem je gemakkelijk mee naar binnen om op te laden. Net als alle fietsonderdelen heeft ook je accu liefde en aandacht nodig. Zelf de accu van je elektrische fiets onderhouden raden we af, maar je kunt wel het een en ander doen om zoveel mogelijk plezier te hebben van je accu. E-bike onderhoud zorgt ervoor dat de levensduur van je fiets verlengd wordt.

DE ACCU VAN JE E-BIKE OPLADEN

Het hoort nu eenmaal bij een elektrische fiets: opladen. Een kwestie van een stekkertje inprikken en klaar? Jazeker, maar met deze tips om de accu van je elektrische fiets op te laden heb je er meer plezier van. Wanneer kun je de accu van je elektrische fiets het beste opladen? Bij voorkeur voordat hij helemaal leeg is, want leegrijden is niet goed voor de cellen in de batterij. Leg de accu tijdens het laden binnen, bij kamertemperatuur: dan laadt hij beter op. Je moet een accu ook een beetje trainen. Gebruik hem regelmatig en laad hem dan weer volledig op: dat verlengt de levensduur van je accu.

WANNEER MOET DE ACCU VAN JE E-BIKE VERVANGEN WORDEN?

Mis je wat spanning tijdens het fietsen? Dan is het misschien tijd om de accu van je elektrische fiets te vervangen. Het is normaal dat de accu capaciteit verliest na verloop van tijd. Je merkt dan bijvoorbeeld dat je minder ver kunt fietsen met een volle accu. Of dat de ondersteuning niet meer zo krachtig is als je gewend bent. Dat kan liggen aan de accu, maar ook aan de lader. Breng je fiets daarom altijd naar de dealer om hem te laten testen. De dealer kan je precies vertellen wanneer je de accu van je elektrische fiets moet vervangen. Hij kan je ook helpen als je elektrische fiets een accu in het frame heeft die vervangen moet worden.

WANNEER MOET DE ACCU VAN JE E-BIKE VERVANGEN WORDEN?

DE LEVENSDUUR VAN EEN E-BIKE ACCU

Helaas is de levensduur van de accu van je elektrische fiets niet eeuwig. Van een moderne accu mag je verwachten er 4 tot 6 jaar plezier van te hebben. Zorg je goed voor je accu, dan beloont hij je waarschijnlijk door langer zijn best te blijven doen. Een paar tips voor een langere levensduur van de accu van je e-bike:

  • Laad een volledig lege accu zo snel mogelijk weer op
  • De volle zon en vrieskou vindt je accu niet lekker
  • Gebruik je de accu een tijd niet? Berg hem nooit leeg op, en hang hem eens per maand aan de lader

Lees ook onze tips over het onderhoud aan de elektromotor van je fiets.

WELKE VERSCHILLENDE E-BIKE ACCU'S ZIJN ER?

De accu is eigenlijk net als Italiaans ijs: heerlijk voor als je frisser wilt blijven, maar in o zoveel smaken te verkrijgen. Daarom is het zaak om voor aanschaf te weten wat je kiest. Het eerste verschil zit hem in de plaats: bij veel elektrische fietsen vind je de batterij in de bagagedrager. Een goede keuze: je kunt hem er gemakkelijk uit schuiven en beschadigen is nauwelijks mogelijk. Bij sportievere e-bikes zit de accu vaak aan het frame of zelfs erin. Als je voorbijschiet met zo’n fiets valt het nauwelijks op dat je elektrisch rijdt. Het zwaartepunt ligt hierbij ook wat lager, wat fijn is voor een goede wegligging.

Ook qua chemische samenstelling zijn er verschillen. Drie soorten kom je veel tegen in e-bikeland: 

  • NiMh (Nikkel-Metaalhybride)
  • Li-Ion (Lithium-Ion)
  • Lithium-Ion-polymeer accu.

De NiMh is vaak de goedkoopste. Hij is vrij snel ontladen, gaat doorgaans minder lang mee en weegt net wat meer. Een uitstekende middenmoter is de Li-Ion. Hij is niet zo snel ontladen, heeft een langere levensduur en het gewicht is ook prima. Wil je het neusje van de zalm onder de accu’s? Ga dan voor een Lithium-Ion-polymeer accu (de LiFePO4). Deze overtreft de andere in levensduur, oplaadtijd en gewicht.