Advies over E-bikes

ACCU ELEKTRISCHE FIETS

De accu is de energiebron van een e-bike. De trapondersteuning van een e-bike wordt aangedreven door de motor. Deze wordt op zijn beurt weer aangedreven door de accu. De accu is daarmee één van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets. Want zonder batterij, geen trapondersteuning. Van alle onderdelen op jouw e-bike heeft de accu de meeste aandacht nodig. Behandel je accu daarom goed, zodat je er extra lang van kunt genieten.

ACCU ELEKTRISCHE FIETS

OP WELKE LOCATIE ZIT DE ACCU VAN EEN ELEKTRISCHE FIETS?

E-bike accu's komen in verschillende soorten en maten. Het eerste verschil zit in de locatie van de accu. Zo kan de accu in het frame zitten, maar ook in de bagagedrager. Of wat dacht je van een accu achter de zitbuis? Handig voor als je een kinderzitje achterop je e-bike wilt bijvoorbeeld. Ook kan de batterij zich onder de voordrager van de e-bike bevinden. Iedere locatie van de accu heeft zijn voor- en nadelen. 

Bij de e-bikes van Union zit de accu in het frame, op het frame of in de bagagedrager. Over deze accu locaties vertellen we je hieronder meer.

E-BIKE ACCU IN OF OP HET FRAME

Bij sportieve elektrische fietsen zit de accu vaak op het frame, zoals bij de E-Lite. Ook bij onze retro e-bike, de E-Flow, zit de accu op het frame gemonteerd. Het kan ook zijn dat de accu zelfs in het frame is verwerkt. Doordat de accu onopvallend is, hebben de fietsers die je inhaalt nauwelijks door dat je elektrisch rijdt. Bovendien zorgt het lagere zwaartepunt van accu’s in of op het frame voor een opmerkelijk goede wegligging. 

E-BIKE ACCU IN DE BAGAGEDRAGER

Bij veel elektrische fietsen vind je de batterij in de bagagedrager. Dit geldt ook voor de Union E-Curb en E-Fast. Zeker als jouw e-bike een voorwielmotor heeft, is het een goede keuze om de accu in de bagagedrager te hebben. Zo wordt het gewicht namelijk goed verdeeld en is de fiets optimaal in balans. Bovendien kun je de accu er gemakkelijk uitschuiven en is er nauwelijks kans op beschadiging.

SOORTEN MATERIALEN IN E-BIKE ACCU’S

Ook qua chemische samenstelling zijn er verschillen tussen de accu’s. Deze drie soorten materialen kom je veel tegen:

 • NiMh -  Nikkel Metaal Hybride
  Deze e-bike accu is vaak minder prijzig en zie je het meest terug op e-bikes. Deze accu gaat doorgaans minder lang mee, weegt net wat meer en heeft een vrij hoge zelfontlading, wat betekent dat hij snel vanzelf leegloopt.
 • Li-Ion - Lithium-Ion
  Alle e-bikes van Union hebben een Li-Ion accu. Deze accu heeft een lage zelfontlading, een langere levensduur en is lichter dan de NiMh.
 • LiPo - Lithium-Ion-Polymeer
  Dit is de crème de la crème onder de accu's. Deze batterij overtreft de andere accu’s qua levensduur, oplaadtijd en gewicht.
SOORTEN MATERIALEN IN E-BIKE ACCU’S

FIETS ACCU OPLADEN

Met een batterij hoort opladen er nu eenmaal bij. Zo ook met de accu van jouw elektrische fiets. Eigenlijk is het een kwestie van een stekkertje inpluggen en klaar! Dat klinkt makkelijk, vind je niet? Toch zijn er een aantal belangrijke tips omtrent het opladen van jouw e-bike accu, zodat je er het maximale uit kunt halen. 

DE LEVENSDUUR VAN EEN E-BIKE ACCU

Helaas is de levensduur van een accu van een elektrische fiets niet oneindig. Sterker nog, de accu is over het algemeen het onderdeel van een e-bike dat het minst lang meegaat. Van een moderne accu kun je verwachten dat je deze vijf tot zes jaar kunt gebruiken. Als je goed voor de accu zorgt, dan beloont hij je waarschijnlijk door langer zijn best te blijven doen. Wij hebben een aantal tips voor een langere accu levensduur voor je op een rijtje gezet:

 • Laad de e-bike accu niet onnodig op.
 • Fiets de accu ook weer niet helemaal leeg, dit is niet goed voor de cellen in de batterij.
 • Heb je de accu een langere tijd niet nodig? Berg deze dan niet leeg op. Laad de accu tot 50% op en let er op dat deze niet helemaal leegloopt door regelmatig op te laden.
 • Ga zorgvuldig met je e-bike om en voorkom valschade.
 • Bewaar de accu op een droge plek en het liefst op kamertemperatuur. Doe dit liever niet in de slaapkamer, maar bijvoorbeeld in de hal. Dit in verband met de brandveiligheid. Mocht er dan iets fout gaan, is de accu zo buiten.

WANNEER MOET IK DE ACCU VAN MIJN ELEKTRISCHE FIETS VERVANGEN?

Mis je wat pit tijdens het fietsen? Dan is het misschien tijd om de accu te vervangen. Het is normaal dat de batterijcapaciteit verliest na verloop van tijd, maar hoe weet je of het tijd is voor een nieuwe accu? Dat merk je wanneer er sprake is van een van onderstaande punten:

 • Je kunt minder ver fietsen met een volle accu
 • Het opladen langer duurt dan normaal
 • De accu laadt niet meer volledig op
 • De ondersteuning is minder krachtig dan je gewend bent

Het kan ook zijn dat je accu door valschade niet goed meer werkt. Als de accu een harde klap heeft gehad, kunnen batterijcellen verschuiven. Dit kan kortsluiting veroorzaken waarbij zelfs rook en vlammen kunnen ontstaan. 

Mocht je de accu hard hebben laten vallen of je herkent een van de eerder genoemde punten, ga dan langs bij een Union dealer bij jou in de buurt voor een batterijcontrole. De dealer kan je precies vertellen wanneer de accu vervangen moet worden.

Meer weten? Lees dan ook onze overige tips over het onderhoud van jouw elektrische fiets.