Advies over E-bikes

Hoe onderhoud ik mijn e-bike?

Onderhoud je elektrische fiets en je rijdt er langer en lekkerder op. Problemen voorkomen is namelijk altijd beter dan ze op moeten lossen. En goed onderhoud van je e-bike begint bij het verwennen van je fiets.

  • Parkeer je e-bike zoveel mogelijk binnen. Jij slaapt zelf toch ook het liefste met een dak boven je hoofd?
  • Maak je elektrische fiets regelmatig schoon, maar vermijd de hogedrukspuit, dat vindt je fiets echt niet lekker. Een lekkere douche met de tuinslang mag wel.
  • Houd je banden op de juiste spanning. Op de zijkanten van de banden staat de maximale druk. Doe er wat minder lucht in als je comfortabeler wilt rijden. Maar houd de banden stevig opgepompt: je moet ze niet gemakkelijk in kunnen duwen met je vingers.
Hoe onderhoud ik mijn e-bike?

Onderhoud aan je e-bike accu

Een van de belangrijkste onderdelen van je e-bike is de accu. Zorg je niet goed voor de e-bike accu, dan gaat dat op een dag tegen je werken. Goed onderhoud van fietsaccu’s betekent dat je ze altijd op een droge plek bewaart.

Stel de accu niet bloot aan extreme hitte of kou, laat de accu niet onnodig lang aan de lader hangen en leg ‘m nooit bijna leeg weg. Daarnaast hebben de motor en de spaken van elektrische fietsen ook af en toe onderhoud nodig, maar dat laat je misschien liever over aan de expert.

REPARATIE VAN EEN E-bike

Hoe graag je ook aan je eigen fiets sleutelt, wij raden je aan niet zelf een e-bike reparatie te doen. Vaak zijn de accu, motor, verlichting en je display een gebalanceerd systeem dat in de war raakt als je zelf je e-bike repareert. Een band plakken kan nog wel, maar om een band te vervangen moet je wiel los en dat kan lastig zijn als de motor in je voor- of achterwiel zit. Doet je elektrische fiets het niet? Breng je fiets voor reparatie dan liever naar de dealer waar je hem hebt gekocht!

Onderhoudsbeurt voor je e-bike

Het onderhoud van je e-bike is belangrijk, omdat je de levensduur ermee verlengt. Maar net zoals je met een auto eens per jaar langsgaat bij de garage voor een APK, hebben elektrische fietsen soms ook het oog van een professional nodig.

Het advies is om minimaal een keer per jaar met je e-bike naar de Union-dealer te gaan voor een servicebeurt. Hij checkt je hele fiets, controleert het elektrische systeem, voert updates uit, loopt de spaken en wielen na op eventuele afwijkingen en onderwerpt de motor aan een grondig onderzoek. Na afloop is je elektrische fiets weer als nieuw!

Valt jouw e-bike echt niet meer te repareren? Bekijk dan snel alle e-bikes van Union en ga op zoek naar een nieuw exemplaar.