Advies over E-bikes

HOE ONDERHOUD IK MIJN E-BIKE?

Om eindeloos op avontuur te kunnen gaan, wil je natuurlijk dat jouw elektrische tweewieler zo lang mogelijk mee gaat. Goed onderhoud draagt hier aan bij. Zeker omdat een e-bike veel gevoelige onderdelen heeft. Welk onderhoud kun je zelf doen en wat kun je het beste aan de expert overlaten? 

HOE ONDERHOUD IK MIJN E-BIKE?

TIPS VOOR ONDERHOUD ELEKTRISCHE FIETS

Goed onderhoud begint bij het zorgen voor jouw e-bike. Met deze tips, die je zelf kunt doen, gaat jouw trouwe metgezel langer mee. 

 • Parkeer je e-bike zoveel mogelijk binnen als je deze mogelijkheid hebt. Net als jij, slaapt je e-bike ook het liefst met een dak boven het hoofd. Woon je in de stad en heb je binnen geen plek? Probeer hem dan zoveel mogelijk droog te parkeren onder een boom of afdakje bijvoorbeeld. 
 • Maak je elektrische fiets regelmatig schoon. Maar vermijd de hogedrukspuit, want dan komt het water op plekken waar je het niet hebben wilt. Een lekkere douche met de tuinslang mag wel. Meer tips over het schoonmaken van je fiets? Lees onze blog over de perfecte fiets wasbeurt. 
 • Zet je fiets altijd op de juiste manier goed op slot. Anders geniet straks iemand anders van jouw e-bike. Je kunt het beste twee sloten gebruiken. Helemaal als je in de stad woont is alleen een ringslot niet genoeg. Zet je e-bike altijd ergens aan vast  met een kettingslot. Je kunt daarbij het slot het beste door het voorwiel én het frame halen. 
 • Houd je banden op de juiste spanning om slijtage van de banden tegen te gaan. Verder vermindert de juiste spanning het energieverbruik van jouw e-bike accu. Hierdoor kun je langere afstanden fietsen. 
 • Maak je fietsketting regelmatig schoon en smeer hem daarna in met speciale kettingolie. 
 • Controleer regelmatig de remmen op slijtage, de verlichting en of alle boutjes en schroeven nog vastzitten.

ONDERHOUD E-BIKE ACCU

Een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets is de batterij. Daarom is het belangrijk om ook dit onderdeel goed te verzorgen. Lees alles over de accu van jouw e-bike en hoe je zelf de levensduur kunt verlengen.

E-BIKE REPAREREN: ZELF DOEN OF TOCH NAAR DE EXPERT?

Hoe graag jij misschien ook aan je eigen fiets sleutelt, wij raden het af om alle onderhoud en reparaties van jouw e-bike zelf te doen. De accu, de motor en het display zijn gebalanceerde systemen die in de war raken als je deze zelf repareert. Een band plakken kun je nog wel zelf doen, maar een band vervangen is vaak alweer lastiger als de motor in het voor- of achterwiel zit. Daarnaast hebben de motor en de spaken van e-bikes ook af en toe onderhoud nodig. Dit zijn allemaal klusjes die je beter aan de expert kunt overlaten. 

Het advies is om minimaal een keer per jaar met je e-bike naar de Union-dealer te gaan voor een servicebeurt. Hij checkt je hele fiets, controleert het elektrische systeem, voert updates uit, loopt de spaken en wielen na op eventuele afwijkingen en onderwerpt de motor aan een grondig onderzoek. Na afloop is je elektrische fiets weer als nieuw!

Valt jouw e-bike echt niet meer te repareren? Bekijk dan snel alle e-bikes van Union en ga op zoek naar een nieuw exemplaar.

ONDERHOUDSBEURT VOOR JE E-BIKE

Net zoals je met een auto eens per jaar langsgaat bij de garage voor een APK, hebben elektrische fietsen soms ook het oog van een professional nodig. Ons advies is om minimaal een keer per jaar met je e-bike naar de Union-dealer te gaan voor een servicebeurt. Hier zal de fietsenmaker jouw hele fiets grondig nalopen en verzorgen:

 • Het hele elektrische systeem wordt gecontroleerd. 
 • De spaken en wielen worden gecheckt. 
 • De versnellingen worden afgesteld. 
 • Alle kabels worden gesmeerd of indien nodig vervangen.
 • De remmen worden gecontroleerd en afgesteld. 
 • Software updates worden indien nodig uitgevoerd. 
 • De motor wordt nagekeken. 

Na afloop rijdt jouw elektrische fiets weer als nieuw!

Valt jouw e-bike echt niet meer te repareren? Bekijk dan snel alle e-bikes van Union en ga op zoek naar een nieuw exemplaar.