Advies over E-bikes

HOE VOORKOM JE DAT JE ELEKTRISCHE FIETS WORDT GESTOLEN?

E-bikes zijn populaire fietsen met een prijskaartje. Dat maakt het aantrekkelijk voor diefstal. Hoe zorg je ervoor dat jouw e-bike niet het volgende slachtoffer wordt van diefstal? Extra goed beveiligen natuurlijk! Hieronder vind je tips over het beveiligen van jouw e-bike om zo diefstal te voorkomen.

8 TIPS OM DIEFSTAL VAN JOUW E-BIKE TE VOORKOMEN

TIP 1: GEBRUIK ALTIJD TWEE SLOTEN

Op de meeste e-bikes zit standaard een vast ringslot, maar dat is helaas vaak niet genoeg. We raden je sterk aan om altijd twee sloten te gebruiken. Dit schrikt dieven namelijk af en bemoeilijkt diefstal. Dus kies voor een stevig, goede kwaliteit kettingslot. Bij voorkeur een ART-gecertificeerd kettingslot met minimaal 2 sterren.

TIP 2: ZET JE E-BIKE GOED OP SLOT ÉN ALTIJD ERGENS AAN VAST

Wat is de beste strategie voor het op slot zetten van je e-bike? Zet hem ergens aan vast! Zo kunnen dieven jouw e-bike namelijk niet 1, 2, 3 oppakken en inladen. Het bemoeilijkt de diefstal aanzienlijk en dat is een reden voor hen om jouw elektrische fiets te laten staan. Daarnaast wordt er aangeraden om je kettingslot zowel door je voorwiel als om het frame heen te halen en dan aan een vast object te bevestigen. Alleen het voorwiel aan iets vastzetten is niet genoeg. Je voorwiel is namelijk makkelijk los te maken, dus neem daarom ook altijd je frame mee in het op slot zetten!

Bij het op slot zetten van je ringslot zijn er ook nog een aantal handigheidjes. Zorg ervoor dat je het ringslot sluit naast het ventiel van je band. Als dieven proberen het slot door te knippen, lopen ze een grote kans ook het ventiel te beschadigen. Dit maakt je fiets aanzienlijk minder aantrekkelijk om te stelen, want een fiets met een kapot ventiel en een lekke band is nutteloos. Of het ook echt altijd werkt, is nog maar de vraag, maar het is in ieder geval iets wat je gemakkelijk kunt doen de volgende keer dat je je e-bike op slot zet.

TIP 3: KIES EEN VEILIGE PARKEERPLEK

Kies een veilige plek om je fiets te parkeren. Het liefst in een fietsenrek of fietsenstalling. Als deze plek ook nog eens beveiligd is, is dat al helemaal mooi meegenomen! Helaas zijn beveiligde stallingen niet overal beschikbaar. Dan zijn er ook nog fietskluizen. Deze kun je eenvoudig online opzoeken, zo kun je zelf kijken of er een bij jou in de buurt is.  

Mocht dat er nu allemaal niet zijn, parkeer je fiets dan op een drukke plek. Hier lopen zo vaak mensen, dat het meteen opvalt wanneer er een fiets wordt gestolen.

TIP 4: VERWIJDER DE LOSZITTENDE ONDERDELEN VAN JE E-BIKE

Naast dat je elektrische fiets in z’n geheel aantrekkelijk is, zijn ook de losse onderdelen vaak een target voor dieven. Zeker onderdelen die niet vastzitten, zoals het display of de accu. Deze zitten niet altijd vast aan de e-bike en kun je er zo afhalen. Zorg er dus voor dat je deze onderdelen verwijdert als je je fiets op slot zet, want voordat je het weet, zijn ze weg. En zeg nou zelf, wat heb je aan een e-bike zonder accu of display? Precies, niet zo veel.

TIP 5: GPS TRACKER

De meeste e-bikes hebben nog geen ingebouwde GPS-tracker. Gelukkig kun je er tegenwoordig voor kiezen om een GPS-tracker op je elektrische fiets te (laten) monteren. Zo kun je altijd zien waar jouw e-bike zich bevindt. Ook handig voor als je even niet meer weet waar je je elektrische fiets hebt geparkeerd.

TIP 6: NOTEER HET FRAMENUMMER VAN JE E-BIKE

Noteer altijd het framenummer van je elektrische fiets. Super belangrijk en stap 1 wanneer je een elektrische fiets hebt gekocht. Als je fiets gestolen wordt, kan de politie namelijk alleen bij een aangifte met een framenummer of chipnummer de fiets weer aan je teruggeven, als deze is gevonden. 

Het framenummer van Union fietsen kun je vinden boven het slot, bij de trapas of op de buis onder het zadel.

TIP 7: VERZEKER JE ELEKTRISCHE FIETS TEGEN DIEFSTAL

Het verzekeren van je elektrische fiets voorkomt helaas niet dat hij gestolen wordt, maar zorgt er wel voor dat je snel weer op een nieuwe fiets rondrijdt na diefstal, of je krijgt je oude terug als deze wordt teruggevonden. Daarom is het aan te raden om een fietsverzekering af te sluiten met diefstaldekking. Mocht je e-bike dan toch gestolen worden, dan dekt de verzekering gelukkig de kosten.

TIP 8: MAAK JE E-BIKE HERKENBAAR

Personaliseer je elektrische fiets en maak hem herkenbaar. Geef je elektrische fiets bijvoorbeeld een ander kleurtje of plak er herkenbare stickers op. Hoewel dit misschien zonde lijkt, kan het de moeite waard zijn als je e-bike daardoor minder snel gestolen wordt. Wanneer je e-bike goed herkenbaar is, zullen fietsdieven hem eerder laten staan. En nog een pluspunt; je zal je e-bike ook makkelijker terugvinden als je niet meer zeker weet welke nou van jou is.

TIPS VOOR THUIS (WANT OOK DAAR IS JE E-BIKE NIET ALTIJD VEILIG)

Je zou denken dat je e-bike thuis helemaal veilig is, maar helaas is dat niet altijd het geval. Zorg er dus voor dat je, ook wanneer je je e-bike in een schuur of garage zet, deze goed op slot zet. Mocht je nu geen garage of schuur hebben, dan gelden de bovenstaande tips om diefstal van jouw elektrische fiets te voorkomen.

WAT DOEN ALS JE E-BIKE GESTOLEN IS?

Wat als je e-bike dan toch gestolen is? Geen paniek! Als je een GPS-tracker hebt, vind je jouw e-bike zo terug. Heb je die niet? Meld de diefstal dan bij de politie en geef je framenummer aan hen door. Hopelijk vindt de politie jouw e-bike terug en anders heb je hopelijk een fietsverzekering afgesloten en wordt de diefstal gedekt. Als dit allemaal niet het geval is, dan kun je bij Union gelukkig een mooie nieuwe e-bike kopen. Ontdek onze elektrische fietsen online, of kom langs bij een Union-dealer bij jou in de buurt!

IN HET KORT: DIEFSTAL VAN JE E-BIKE VOORKOMEN

Dus in het kort: parkeer jouw herkenbare e-bike op een drukke plek, zet hem goed op slot met twee sloten en maak hem ergens aan vast. Vergeet ook niet om de losse onderdelen eraf te halen. Installeer daarnaast een GPS-tracker en sluit een fietsverzekering af. Met deze tips wordt jouw e-bike nooit meer gestolen!