Wat is een fietsplan?
Het fietsplan is een initiatief dat door veel werkgevers wordt erkend als een belangrijk onderdeel van hun vitaliteitsbeleid. Dit initiatief is er om zowel werknemers als werkgevers voordelen te bieden. Het is een door de overheid gesteund programma dat helpt om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast draagt een fietsplan bij aan de vitaliteit van werknemers en vermindert het de kans op arbeidsverzuim. Werkgevers kunnen het fietsplan opnemen als onderdeel van hun beleid, waardoor werknemers de mogelijkheid krijgen om op een fiscaal voordelige manier een fiets aan te schaffen. Dit draagt niet alleen bij aan een gezondere levensstijl, maar ook aan een betere toekomst.
HOE WERKT EEN FIETSPLAN?
Dus we weten nu wat het fietsplan is, maar hoe werkt zo’n fietsplan dan in de praktijk? Als werknemer kun je via je werkgever een nieuwe fiets of e-bike aanschaffen met een fiscaal voordeel. Waar je normaal vanuit je nettoloon zelf een nieuwe fiets zou aanschaffen, gaat het bij een fietsplan vanuit het brutoloon. Als werknemer heb je dan ook nog eens het voordeel dat je geen belasting betaalt over het aankoopbedrag. Hierbij geldt: hoe hoger je brutoloon, hoe meer voordeel je hebt.
REKENVOORBEELD FIETSPLAN
Laten we de werking van een fietsplan concreet maken aan de hand van een rekenvoorbeeld*.
Stel je eens voor dat je een nieuwe elektrische fiets van €1.000 wilt aanschaffen, en laten we aannemen dat je in de belastingschijf van 48% valt. Dan betaal je slechts €520 voor die fantastische fiets! Geweldig, toch?
Berekening: 1.000-480=520
Wat als je nog geen idee hebt in welke belastingschijf je valt? Geen zorgen! Neem gewoon contact op met de HR-afdeling van jouw organisatie. Zij kunnen je helpen met het berekenen van alle voordelen die het fietsplan specifiek voor jouw situatie met zich meebrengt.
*Alle getallen in dit rekenvoorbeeld zijn fictief.
TEGEMOETKOMING WERKGEVER
In Nederland heeft elke werkgever de mogelijkheid om gebruik te maken van de werkkostenregeling (WKR). Met deze regeling kan de werkgever een vast percentage van de bruto loonsom reserveren. Binnen dit gereserveerde bedrag heeft de werkgever de vrijheid om onbelast te bepalen waar het aan wordt besteed. Denk bijvoorbeeld aan een feestelijk kerstpakket of een gezellig bedrijfsfeest. Maar wat nog beter is, is dat jouw werkgever ook een bijdrage kan leveren aan jouw nieuwe fiets! Dankzij de WKR kan jouw werkgever dus op een fiscaalvriendelijke manier meehelpen om jouw droomfiets te verwezenlijken.
DE VOORDELEN VAN EEN FIETSPLAN
Het grootste voordeel voor de werknemer is dat je met het fiscaal voordeel een gloednieuwe fiets of e-bike kunt kopen. Hierdoor werk je ongemerkt aan een betere conditie en je gezondheid. Daarnaast draag je bij aan een beter milieu door de auto te laten staan en de fiets te kiezen voor jouw dagelijkse woon-werkverkeer. Dit heeft niet alleen positieve gevolgen voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee, aangezien je bespaart op brandstofkosten. Het fietsplan biedt dus niet alleen financiële voordelen, maar ook gezondheids- en milieuvoordelen.
Meer weten? Ontdek alles over:
- Het milieuvoordeel van een e-bike
- De gezondheidsvoordelen van elektrisch fietsen
- Het aantal calorieën dat je verbrandt met fietsen
NIEUWE FIETS KOPEN BIJ UNION
Doet jouw werkgever mee aan het fietsplan? Dan is het tijd om een nieuwe fiets uit te zoeken. Onze fietsen en e-bikes komen in verschillende kleuren en stijlen. Omdat iedereen zijn fiets anders gebruikt, hebben wij voor elk type fietser een bijpassende fiets. Ontdek hier alle fietsen van Union, of ga langs bij een Union-dealer bij jou in de buurt.