Advies over E-bikes

HOE WERKT EEN ELEKTRISCHE FIETS?

Best handig om te weten hoe jouw elektrische fiets werkt voor je er mee op pad gaat. Mocht er dan iets niet helemaal goed gaan, heb je een beter idee waar dat aan kan liggen. Dus, wil je weten hoe jouw e-bike werkt? Lees dan snel verder!

DE WERKING EN TECHNIEK VAN EEN E-BIKE

Een elektrische fiets brengt je in mum van tijd van A naar B. En dat hebben we allemaal te danken aan de trapondersteuning die de e-bike biedt. Ondersteuning wil zeggen dat het niet alleen de kracht is van de e-bike, maar een combinatie van de kracht van de motor en jouw eigen kracht.  

De werking van een e-bike in een notendop: 
De motor van jouw e-bike ondersteunt tot een snelheid van ongeveer 25 km per uur. De elektrische voeding van de motor komt van de accu. Daarnaast zitten er ook sensoren op je e-bike. Deze sensoren houden alles goed in de gaten en zorgen ervoor dat jij de juiste ondersteuning krijgt. Wil je toch iets meer trapondersteuning? Dan kun je dat makkelijk bedienen via het display. Hierop kun je jouw elektrische fiets makkelijk bedienen en vind je alle informatie die je nodig hebt tijdens het fietsen. 

Kortom; een e-bike werkt door de techniek en samenwerking van meerdere onderdelen.

Union e-curb elektrische fiets

DE BELANGRIJKSTE ONDERDELEN VAN EEN ELEKTRISCHE FIETS

Een e-bike bestaat uit veel verschillende onderdelen. Naast de onderdelen die elke fiets heeft, is een e-bike uitgerust met een aantal extra essentiële onderdelen. Het zijn juist deze onderdelen die de fiets elektrisch maken. Lees verder om te ontdekken om welke onderdelen het gaat en hoe ze werken.

MOTOR E-BIKE

De motor van een elektrische fiets zorgt ervoor dat je zonder moeite kunt trappen en vooruit komt. Hierdoor krijg je het gevoel van een duwtje in de rug. De motor van je e-bike ontvangt energie van de accu en de sensoren stemmen weer af hoeveel kracht de motor geeft. Dat laat zien dat de motor een essentieel onderdeel is. 

Wil je meer weten over de motor en de verschillende systemen? Je leest hier alles over de motor op jouw elektrische fiets.

ACCU E-BIKE

De accu van de e-bike, ook wel de batterij genoemd, is een ander essentieel onderdeel van je e-bike. Zonder accu kan de motor zijn werk niet doen en kun je dus niet genieten van de trapondersteuning. Daarnaast is de accu ook nog eens het onderdeel dat de meeste aandacht nodig heeft. Meer weten? Je leest hier alles over de accu van jouw e-bike.

Bij de accu hoort ook de actieradius. Deze term verwijst naar de capaciteit van de accu van je e-bike, uitgedrukt in het aantal kilometers dat je met trapondersteuning kunt afleggen voordat de accu leeg is. Hierbij geldt: hoe groter de actieradius, hoe verder je kunt fietsen. Lees hier meer informatie over de actieradius van jouw elektrische fiets.

DISPLAY E-BIKE

Op elke elektrische fiets zit een kleine fietscomputer, ook wel het display genoemd. Het display zit op het stuur zodat je gemakkelijk je elektrische fiets kunt bedienen. Op het display staat allerlei handige informatie over je e-bike en fietsgedrag, zoals de status van de accu, de actieradius en de snelheid. Op het display kun je ook de trapondersteuning in- en uitschakelen. 

Wil je meer weten over het display en de werking ervan? Hier lees je alles over e-bike displays

SENSOREN E-BIKE

De sensoren van een elektrische fiets werken samen met de motor en de accu. De sensoren houden jouw fietsgedrag nauwkeurig in de gaten en bepalen wanneer en in welke mate je trapondersteuning krijgt. Er zijn drie soorten sensoren die op elektrische fietsen worden gebruikt: de rotatiesensor, de trapkrachtsensor en de snelheidssensor. Wil je meer weten over de werking van deze verschillende sensoren? Lees hier alles over de sensoren van jouw e-bike.

VERSNELLINGEN E-BIKE

Er zijn twee verschillende soorten versnellingen: naaf- en derailleurversnelling. Beide soorten zijn geschikt voor zowel normale als elektrische fietsen. De naafversnelling zit in de naaf van het achterwiel. Bij dit systeem stop je even met trappen om te kunnen schakelen. Over het algemeen heeft deze versnelling weinig onderhoud nodig. De naafversnelling is het populairste systeem voor (elektrische) stadsfietsen

De derailleurversnelling zie je weer vaker terug op sportieve (elektrische) fietsen. Deze versnelling is ideaal voor heuvelachtige wegen en staat bekend om het grote aantal versnellingsmogelijkheden.

KUN JE MET EEN ELEKTRISCHE FIETS OOK GEWOON FIETSEN?

Ja, op een elektrische fiets kun je ook fietsen zonder trapondersteuning. Deze kun je namelijk uitzetten via het display. Houd er wel rekening mee dat je zonder trapondersteuning altijd zwaarder trapt dan op een gewone fiets. Dit komt doordat de onderdelen die een fiets elektrisch maken, wat aan de zware kant zijn. 

Je hoeft je dus geen zorgen te maken als de accu van je e-bike een keer onverwachts leeg is. Je kunt dan nog steeds gewoon fietsen. Alleen zal het wel een stukje zwaarder zijn

ONTDEK DE ELEKTRISCHE FIETSEN VAN UNION!

Nu weet je alles over de werking van een e-bike. Ben jij op zoek naar een elektrische fiets en wil je weten welke e-bikes Union heeft? Bekijk dan hier ons online assortiment van elektrische fietsen of kom langs bij een Union-dealer bij jou in de buurt!