E-bike onderhoud

FIETSKETTING ERAF, WAT NU?

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je stapt vol goede moed op je fiets, klaar om de dag te trotseren. Maar net als je de hoek van de straat om bent, gebeurt het. Je fietsketting kiest zijn eigen pad en vliegt eraf. Daar sta je dan, met een ontspoorde ketting en een blik van lichte frustratie op je gezicht. Maar maak je geen zorgen, we've got your back! Ontdek hier het stappenplan om jouw fietsketting weer op je fiets te zetten, een aantal handige tips en in het ergste geval, wat je moet doen als jouw ketting toe is aan vervanging. Lees snel verder!

WAT HEB JE NODIG?

Wanneer je je fietsketting weer op je fiets wilt leggen, zijn er een paar essentiële hulpmiddelen en materialen die van pas komen. Zorg ervoor dat je de volgende items bij de hand hebt:

  • Fietsgereedschap: Zorg dat je een schroevendraaier en een steek/ring sleutel bij de hand hebt. Daarnaast kan een inbussleutel of een momentsleutel handig zijn om de bevestigingsbouten van de achteras los te maken en de achterwielas te verstellen.
  • Kettingpons: Een kettingpons is een speciaal gereedschap waarmee je een pin uit de ketting kunt duwen om deze te openen of te sluiten. Dit kan handig zijn als je de ketting moet inkorten of als je een nieuwe ketting op je fiets wilt plaatsen.
  • Een doek: Gebruik een doek om de ketting schoon te maken van vuil, zand of oude olie. Dit zorgt ervoor dat de ketting gemakkelijker op de tandwielen past en vermindert de slijtage.
  • Smeermiddel voor de ketting: Goed smeermiddel mag natuurlijk ook niet ontbreken. Het is belangrijk om de ketting goed te smeren na het terugplaatsen. Zorg ervoor dat je een smeermiddel of kettingspray gebruikt om de ketting soepel te laten lopen en slijtage te verminderen.

Nu je de juiste hulpmiddelen hebt, ben je klaar om je fietsketting weer op je fiets te zetten zodat je daarna weer veilig en zorgeloos op pad kunt gaan.

HET STAPPENPLAN: KETTING OP FIETS LEGGEN

Met dit stappenplan leg jij binnen no time je fietsketting er weer op! 

Stap 1: Zet de fiets op zijn kop en maak de kettingkast los zodat je goed bij de fietsketting kan. Mocht je versnellingen hebben, vergeet dan niet het kabeltje van de versnelling los te maken.

Stap 2: Draai aan beide zijden de asmoeren en kettingspanners los en schuif het tandwiel zo ver mogelijk naar voren. Dan kun je de ketting gemakkelijk schoonmaken.

Stap 3: Als je dat gedaan hebt, leg dan de ketting op het achterste tandwiel. Draai vervolgens de kettingspanners weer aan zodat de ketting mooi strak ligt en controleer de spanning.

Stap 4: Draai de asmoeren weer vast en indien de versnellingskabel aanwezig was: zet de versnellingskabel weer vast en stel de versnellingen af.

Stap 5: Smeer de ketting met kettingsmeer of kettingspray en voilà! Je bent weer klaar voor een soepel fietsritje. 

Het belangrijk om de fietsketting vervolgens goed te onderhouden, dit draagt namelijk bij aan het verlengen van de levensduur van de ketting. Lees hier alles over het onderhoud van je fietsketting.

Let op: het werken met een kettingpons kan lastig zijn als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Wees voorzichtig en neem de tijd om te leren hoe het werkt. Als je er niet zeker van bent, overweeg dan om de hulp in te roepen van een professional en ga langs bij een Union-dealer bij jou in de buurt.

IS JE KETTING TOE AAN VERVANGING? ZO KOM JE ERACHTER!

We hopen het natuurlijk niet, maar het kan zijn dat je ketting versleten is en toe is aan vervanging. Om te controleren of je ketting versleten is, kun je de speling tussen de ketting en het voorblad van je tandwiel controleren. Als de afstand groter is dan 5 mm, is het tijd om de ketting te vervangen. Het is ook verstandig om de tandwielen te vervangen als je de ketting vervangt, omdat deze samen slijten. Door beide componenten te vernieuwen, zorg je voor een optimale werking van je fiets en voorkom je vroegtijdige slijtage.

HULP NODIG MET JE FIETSKETTING?

Lukt het niet om de ketting er zelf op te leggen na het volgen van ons stappenplan? Ga dan langs bij een Union-dealer bij jou in de buurt en laat onze experts je helpen met het erop leggen van jouw fietsketting. 

Ben jij toe aan een nieuwe fiets? Ontdek hier de stadsfietsen en e-bikes van Union!