BEPAAL DE JUISTE FRAMEMAAT VOOR JOUW FIETS

Een fiets zit pas écht lekker als hij de juiste framemaat heeft. Zie het als het kiezen van een nieuwe spijkerbroek: alleen als hij perfect past, voel je je er sexy in en zit hij lekker. Hetzelfde geldt voor de framemaat van je fiets, pas wanneer die perfect is, fiets je echt heel lekker. 

De framemaat van een fiets is de lengte, uitgedrukt in centimeters, van de verticale buis in je frame: de buis waar de zadelpen uitsteekt. We noemen het ook wel de framehoogte van de fiets. Hierbij geldt: hoe hoger de zitbuis, hoe groter het frame. Maar waarom is de juiste framemaat zo belangrijk? En hoe bepaal je jouw framemaat? Lees snel verder, want je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Framemaat fiets bepalen

Met onze tool kun je jouw perfecte framemaat berekenen. Dit doen we aan de hand van je lichaamslengte. Op basis van je lengte geven wij je 2 of 3 maten. Probeer het hier!

Voor optimaal fietsplezier

BELANG VAN DE JUISTE FRAMEMAAT

Fietsen op een fiets die past bij je lichaamslengte, is simpelweg het beste voor je. Dit geldt voor elke type fiets, van normale fietsen tot e-bikes. Tijdens het fietsen gebruik je veel spieren. Als je op een fiets rijdt die niet bij jouw lichaamslengte past, gebruik je sommige spieren verkeerd. Daarmee kunnen deze spieren overbelast raken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ten slotte is de juiste framemaat ook belangrijk voor de veiligheid. Als je niet goed bij de grond kunt, en je moet plotseling remmen en tot stilstand komen, dan is de kans op ongelukkig vallen best aanwezig. Kies dus altijd de juiste framemaat voor comfort, efficiëntie en veiligheid.

Kom naar een Union Fietsenwinkel

Persoonlijk advies

Heb je liever persoonlijk advies bij het bepalen van jouw perfecte framemaat? Kom dan langs bij een Union-dealer. Onze specialisten staan klaar om je te helpen bij het opmeten van de ideale framemaat.

Vind een winkel in de buurt

FRAMEMAAT FIETS OVERZICHT

De framemaat van je fiets kun je berekenen aan de hand van je lichaamslengte of je binnenbeenlengte. De framemaat van je fiets wordt in centimeters uitgedrukt. Het is de lengte van de verticale buis in je frame; de buis waar je zadel uitsteekt. In de tabel hieronder kun je aan de hand van je lichaamslengte je framemaat bepalen, zowel in centimeters als in maten. Let op, dit is een indicatie.

 

Lichaamslengte (m) Framemaat (cm) Framemaat
1.60m - 1.70m 49 S
1.65m - 1.78m 53 M
1.65m - 1.78m 54 M
1.73m - 1.85m 57 L
1.73m - 1.85m 59 L
1.80m - 1.95m 61 XL

Veelgestelde vragen over framematen

Waarom adviseren jullie meerdere framematen?

De framemaat is de afstand tussen de bovenkant van de zitbuis en het hart van de trapas. Omdat we verschillende frames voor onze fietsen gebruiken, kan het zijn dat je als advies meerdere framematen krijgt. Vooral als je een gemiddelde lichaamslengte hebt, is bijna elke fiets wel beschikbaar in een passende framemaat voor jou. 

Daarnaast is je perfecte framemaat afhankelijk van een aantal factoren: het type fiets, je binnenbeenlengte, je zithouding en of je kiest voor een verend zadel. Ook je persoonlijke voorkeur is van belang. We adviseren dan ook altijd om te gaan proefrijden zodat je de verschillen in framematen zelf kunt ervaren.

Kan ik mijn framemaat zelf opmeten?

Wil je zelf je framemaat berekenen? Dat kan natuurlijk ook! Pak er een meetlint en een rekenmachine bij, want met deze 5 stappen bereken je zelf jouw perfecte framemaat:

  • Stap 1: Trek je schoenen, sokken en broek uit voor een nauwkeurige meting
  • Stap 2: Ga rechtop staan en druk je met een rechte rug tegen een muur 
  • Stap 3: Zet je hielen 20 centimeter uit elkaar
  • Stap 4: Meet de afstand tussen de grond en je kruis. Voor nog meer nauwkeurigheid: laat iemand anders dit voor je meten
  • Stap 5: Je weet nu je binnenbeenlengte in centimeters. Pak je rekenmachine en vermenigvuldig dit getal met 0,68

Hierbij nog een voorbeeld: 

Als de afstand tussen de grond en je kruis 80 centimeter is, vermenigvuldig je 80 met 0,68, wat uitkomt op 54,4. Je ideale framehoogte (en dus framemaat) is dan 54 centimeter.

Waar staat de framemaat van mijn Union-fiets?

De framemaat van je Union-fiets is te vinden op de sticker bij de trapas, boven het slot of op de buis onder het zadel.