Fietsen met de juiste framemaat

Je fietst pas écht lekker op een fiets met de juiste framemaat. Zie het als het kiezen van je nieuwe favoriete spijkerbroek: alleen als-ie perfect past, voel je je er sexy in. De framemaat van een fiets drukken we uit in centimeters, bijvoorbeeld 56 cm. Dat is de lengte van de verticale buis in je frame: de buis waar je zadelpen uit steekt. Daarom noemen we het ook de framehoogte van je fiets. Hoe hoger de zitbuis, hoe groter het frame.

Framemaat fiets bepalen

Wil je weten welke framemaat fiets je moet hebben voor jouw lichaamslengte? Pak er een meetlint en een rekenmachine bij. Zo kun je zelf de juiste framemaat van je fiets bepalen.

1. Trek je schoenen, sokken en broek uit voor een nauwkeurige meting
2. Ga rechtop staan en druk je met een rechte rug tegen een muur
3. Zet je hielen 20 centimeter uit elkaar
4. Meet de afstand tussen de grond en je kruis. Nog preciezer: laat iemand dit voor je meten.

Je weet nu je binnenbeenlengte in centimeters. Pak je rekenmachine en vermenigvuldig dit getal met 0,66. Voilà: je weet de ideale framemaat van jouw nieuwe fiets!

Voorbeeld: De afstand tussen de grond en je kruis is 80 centimeter. 80 vermenigvuldigd met 0,66 is 52,8. De framehoogte is dus 52 cm.

Framemaat fiets meten: zo doe je dat

Wil je weten wat de framemaat van je eigen fiets is? De framehoogte van je fiets opmeten is makkelijk. Je weet dan meteen of je eigenlijk wel goed zit. Je hebt alleen een meetlint nodig voor dit klusje.

Je meet de afstand tussen 2 punten:

  1. De bovenkant van de zitbuis – dat is de plek waar de zadelpen uit steekt
  2. Het hart van je trapas – dat is de verbinding tussen je linker- en rechtercrank (je crank is dat ding waar je trappers aan vast zitten)