Bepaal de juiste framemaat voor je fiets

Je fietst pas écht lekker op een fiets met de juiste framemaat. Zie het als het kiezen van je nieuwe favoriete spijkerbroek: alleen als-ie perfect past, voel je je er sexy in. De framemaat van een fiets drukken we uit in centimeters, bijvoorbeeld 56 cm. Dat is de lengte van de verticale buis in je frame: de buis waar je zadelpen uitsteekt. Daarom noemen we het ook de framehoogte van je fiets. Hoe hoger de zitbuis, hoe groter het frame. Wij helpen je met het meten van de ideale framehoogte voor jouw fiets.

Framemaat fiets bepalen

We bepalen de ideale framemaat van je fiets aan de hand van je lengte. Op basis van je lengte geven wij je 2 of 3 maten. Hulp nodig? Kom langs

Kom naar een Union Fietsenwinkel

Persoonlijk framemaat advies nodig?

Kom langs bij een Union fietsenwinkel bij jou in de buurt. Onze specialisten helpen je graag met het bepalen van je framemaat. Zij weten precies hoe zit dit moeten opmeten. 

Vind een winkel in de buurt

Fiets Framemaat overzicht

De framemaat van je fiets kun je berekenen aan de hand van je lichaamslengte of je binnenbeenlengte. De framemaat wordt in centimeters uitgedrukt, het is de lengte van de verticale buis in je frame; de buis waar je zadel uitsteekt. In de tabel hieronder kun je aan de hand van je lichaamslengte of je binnenbeenlengte je framemaat berekenen. Dit is een indicatie.

 

Lichaamslengte (m) Framemaat (cm) Framemaat
1.60m - 1.70m 49 S
1.65m - 1.78m 53 M
1.65m - 1.78m 54 M
1.73m - 1.85m 57 L
1.73m - 1.85m 59 L
1.80m - 1.95m 61 XL

Veelgestelde vragen over framematen

Waarom adviseren jullie meerdere framematen?

Een framemaat wordt altijd in centimeters weergegeven en is de afstand tussen: de bovenkant van de zitbuis en het hart van de trapas. Doordat we verschillende frames voor onze fietsen gebruiken, kan het zijn dat je als advies meerdere framematen krijgt. Vooral wanneer je een gemiddelde lichaamslengte hebt, is bijna elke fiets wel beschikbaar in een geschikte framemaat. 

Daarnaast is je ideale framemaat afhankelijk van een aantal factoren: type fiets (bijv e-bike of stadsfiets), je binnenbeenlengte, zithouding en of je een verend zadel wilt. Ook persoonlijke voorkeur is van belang. We adviseren dan ook altijd om te gaan proefrijden zodat je de verschillen in framematen zelf kunt ervaren. 

Kan ik mijn framemaat zelf opmeten?

Wil je weten welke framemaat fiets je moet hebben voor jouw lichaamslengte? Pak er een meetlint en een rekenmachine bij. Zo kun je zelf de juiste framemaat van je fiets bepalen.

  1. Trek je schoenen, sokken en broek uit voor een nauwkeurige meting
  2. Ga rechtop staan en druk je met een rechte rug tegen een muur
  3. Zet je hielen 20 centimeter uit elkaar
  4. Meet de afstand tussen de grond en je kruis. Nog preciezer: laat iemand dit voor je meten.

Je weet nu je binnenbeenlengte in centimeters. Pak je rekenmachine en vermenigvuldig dit getal met 0,66. Voilà: je weet de ideale framemaat van jouw nieuwe fiets!

Voorbeeld: De afstand tussen de grond en je kruis is 80 centimeter. 80 vermenigvuldigd met 0,66 is 52,8. De framehoogte is dus 52 cm.

Waar staat de framemaat van mijn Union-fiets?

Je framemaat van je Union-fiets is te vinden op de sticker bij je trapas, boven het slot of op de buis onder het zadel. 

 

Hulp nodig bij het opmeten?

Kom je er zelf niet helemaal uit? Dan is het altijd mogelijk om langs te gaan bij een Union fietsenwinkel bij jou in de buurt om je framemaat te laten bepalen.