E-bike onderhoud

Zelf je fietsband vervangen doe je zo!

Is de binnenband van je fiets of elektrische fiets aan vervanging toe? Geen probleem, want dit kun je heel gemakkelijk zelf doen! Het bespaart een hoop kosten in vergelijking met je band laten vervangen door de fietsenmaker. Na het lezen van dit artikel ben jij een pro in het vervangen van een fietsband!

Wanneer is je fietsband aan vervanging toe?

Gaat je fietsband snel en vaak leeg ondanks dat je jouw fietsbanden goed hebt opgepompt en met juiste bandenspanning? Dan is de binnenband van je fiets misschien wel aan vervanging toe. Maar hoe weet je of je fietsband toe is aan vervanging? We hebben de meest voorkomende signalen voor je op een rijtje gezet:

  • Versleten banden kun je herkennen aan een rode of blauwe laag die de binnenband heeft en die je nu door de buitenband heen ziet.
  • Droogtescheurtjes en scheuren in de zijwand van de band duiden er ook op dat je fietsbanden toe zijn aan vervanging.
  • Duidelijke slijtage, gaten of beschadigingen in de fietsbanden vereisen een snelle vervanging.

WELKE FIETSBAND HEB IK NODIG?

Het belangrijkste is om de juiste maat band te kiezen, zoals bijvoorbeeld 28×1 5/8 (37-622) voor een gemiddelde stadsfiets. Dit wordt aangegeven met de ETRTO-maat, die op de band staat en bestaat uit twee cijfers voor de breedte en andere cijfers voor de binnendiameter van de band. 

Daarnaast kun je kiezen tussen gewone banden en anti-lek banden. Anti-lek banden hebben een extra beschermlaag die de kans op een lekke band vermindert, maar ze zijn niet helemaal immuun voor schade. Spijkers bijvoorbeeld kunnen alsnog een lek veroorzaken. Als je bereid bent iets meer te betalen voor minder kans op een lekke band, is het aan te raden om voor anti-lek banden te kiezen.

DIT HEB JE NODIG OM JE BAND TE VERVANGEN

Om je fietsband te vervangen heb je natuurlijk hulpmiddelen nodig. Daarom hebben we een lijst opgesteld met de dingen die je nodig hebt:

  • Bandenlichters
  • Steeksleutels
  • Inbussleutels
  • Een nieuwe band
  • Een fietspomp

STAPPENPLAN: BINNENBAND FIETS VERVANGEN

In 6 stappen vervang jij de binnenband van jouw fiets. Of het nu gaat om de voor fietsband of de achter fietsband, dat maakt niet uit! Dit stappenplan geldt voor beide fietsbanden. 

Stap 1: Zet de fiets op zijn kop. Laat de fietsband leeglopen. Haal het wiel van de fiets door de moerbouten langs beide zijden van de fiets los te schroeven. Verwijder het dopje van het luchtventiel en druk op het pinnetje in het midden van het ventiel om de band zacht te laten worden. 

Stap 2: Duw de zijkanten van de fietsband om deze los te maken van de velg. Gebruik een bandenlichter om de band over de velg te trekken. Herhaal deze beweging totdat een deel van de band volledig over de velg hangt.

Stap 3: Verwijder de binnenband zodra de halve fietsband over de velg hangt. Neem de fietsband volledig van het wiel af. Controleer de buitenband op scherpe stukjes. Soms zijn ze zichtbaar voor het blote oog, maar het is altijd verstandig om ook met je vingers te voelen om er zeker van te zijn dat je niets hebt gemist. Het zou namelijk erg jammer zijn als je nieuwe binnenband meteen weer kapot gaat!

Stap 4: Indien aanwezig, adviseren we je ook om je velglint te controleren. Een scheur in het velglint kan leiden tot een lekke band. Mocht het velglint aan vervanging toe zijn, bevestig dan een nieuw velglint aan de binnenkant van de velg om lekken te voorkomen. Plaats het gaatje van het velglint gelijk met het ventiel en draai het ventiel vast met een schroevendraaier.

Stap 5: Gelukt? Dan is het nu tijd om de nieuwe binnenband te monteren! Monteer de fietsband op de velg, begin met één kant van de band. Gebruik indien nodig een bandenlichter om te helpen. Zorg ervoor dat je de binnenband niet doorprikt en let op de richting van de band.

Stap 6: Plaats de binnenband in de buitenband en zorg ervoor dat het ventiel door het gaatje van de band gaat. Controleer of de fietsband goed op de velg is gemonteerd. Pomp de fietsband op, draai het ventieldopje vast en zet het wiel weer op je fiets. Nu ben je weer klaar voor een fietsrit! 

Heb je een elektrische fiets? Dan werkt dit stappenplan hetzelfde! Lukt het niet? Dan kun je altijd langsgaan bij een Union-dealer bij jou in de buurt en een van onze experts je laten helpen.

HANDIGE TIPS BIJ HET VERVANGEN VAN JE FIETSBAND

Dan hebben we natuurlijk ook nog wat handige tips:

  • Gebruik bandenvet om de rand van de buitenband in te smeren. Dit vergemakkelijkt het monteren van de binnenband. 
  • Plaats het logo van de buitenband bij het ventiel. Dit helpt bij het lokaliseren van een eventuele spijker in de toekomst.
  • Zorg ervoor dat de rand van de buitenband in het midden van de velg ligt, niet tegen de velgrand. De velg is dieper in het midden, waardoor de diameter iets kleiner is. Dit kan het verschil maken bij het gemakkelijker monteren van de band zonder een bandenlichter te gebruiken.
  • Gebruik bij voorkeur hetzelfde merk binnenband als buitenband. Fabrikanten ontwerpen binnenbanden specifiek voor hun eigen merk buitenbanden.
  • Vermijd vreemde trucjes zoals het gebruik van warmtebronnen om een strakke band uit te rekken. Dit kan meer schade veroorzaken.

HULP NODIG? VRAAG DE ONZE EXPERTS!

En zo vervang je dus een fietsband. Mocht het ondanks dit stappenplan en onze tips toch niet lukken, maak je geen zorgen. Kom langs bij een Union-dealer bij jou in de buurt en onze specialisten helpen je graag verder.