E-bike accu

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER HET OPLADEN VAN JE ELEKTRISCHE FIETS

We weten allemaal dat batterijen na enige tijd leeg gaan en je ze dan moet opladen om weer te kunnen gebruiken. Maar, wanneer laad je een fietsaccu precies op? En wat is de juiste manier om dit te doen? In dit artikel vertellen we je in 5 stappen hoe je een e-bike accu op de juiste manier oplaadt. Ook hebben we een aantal do’s & don’ts voor je op een rijtje gezet.

E-BIKE ACCU OPLADEN, HOE DOE JE DAT?

Het opladen van een elektrische fiets klinkt als een voordehandliggend proces, maar is dat ook echt zo? Hoe laad je de batterij van je e-bike precies op? Wij hebben het ideale stappenplan waarmee jij in 5 stappen jouw e-bike accu op de juiste manier oplaadt!

Stap 1: Het klinkt misschien stom, maar de handleiding van je e-bike lezen is toch wel echt heel erg handig. Zo lees je meteen hoe het accusysteem werkt.

Stap 2: Wanneer het display van je elektrische fiets aangeeft dat de accu nog zo’n 20% batterij heeft, dan weet je dat het tijd is om hem op te laden. Haal de accu uit je e-bike zodat je hem kunt opladen. 

Stap 3: Gebruik de originele oplader die je bij de e-bike hebt ontvangen. Stop deze in het stopcontact en sluit de accu aan. Let op: zorg ervoor dat je de accu oplaadt in een ruimte met rookmelder en liever niet in de slaapkamer. Mocht de accu een keer gevallen zijn (met of zonder fiets), dan is de kans groter dat de accu licht ontvlambaar is.

Stap 4: Haal de accu direct uit de oplader zodra deze volledig is opgeladen. Laat in ieder geval de accu niet langer dan 24 uur aan de oplader zitten.

Stap 5: Plaats de accu terug op de e-bike. En voilà, dat was ‘m dan! Je bent weer klaar voor een ritje op jouw elektrische fiets.

HOE LANG DUURT HET OPLADEN VAN EEN E-BIKE ACCU?

Het opladen van een elektrische fiets duurt tussen de drie en acht uur, afhankelijk van de capaciteit van de accu. Wil je een betere indicatie voor jouw type e-bike? De Union specialisten helpen je graag verder!

DO’S & DON’TS BIJ HET OPLADEN VAN JOUW E-BIKE ACCU

Wil jij zo lang mogelijk genieten van een optimale actieradius? Naast het stappenplan hebben we ook nog een aantal belangrijke do’s & don’ts voor het opladen van jouw e-bike accu:

Do’s:

  • Laad de accu alleen op met de originele oplader. Het gebruik van andere opladers kan schade aan de batterij veroorzaken.
  • Haal de accu uit de oplader als deze vol is. Overladen kan de batterij beschadigen.
  • Laad de batterij op in een droge omgeving op kamertemperatuur, dan laadt hij beter op. Extreme hitte of kou kan de prestaties van de batterij namelijk negatief beïnvloeden.
  • Train de accu door hem regelmatig te gebruiken en op te laden.
  • Zorg ervoor dat je de batterij oplaadt in een kamer met rookmelders, voor het geval er iets misgaat.

Don’ts:

  • Laat de accu niet helemaal leeglopen, laad hem weer op bij 20%. Een regelmatige oplaadcyclus tussen 20-80% kan de levensduur van de batterij verlengen.
  • Stel de batterij niet bloot aan direct zonlicht.
  • Maak je veel korte ritjes? Probeer dan niet na elke rit de accu weer op te laden.

WAT ALS MIJN ACCU NIET VOLLEDIG OPLAADT?

Het kan gebeuren dat er iets mis is met de accu. Ga in dat geval langs bij een Union fietsenwinkel bij jou in de buurt. Daar kunnen ze het probleem constateren en bepalen hoe het wordt opgelost.

DE ELEKTRISCHE FIETSEN VAN UNION

Nu weet je precies hoe je een e-bike op de juiste manier kunt opladen. Benieuwd naar de elektrische fietsen van Union? Ontdek hier onze verschillende e-bikes. Elk model heeft unieke kenmerken en een eigen stijl. Zo is er voor iedereen een passend exemplaar! Op zoek naar persoonlijk advies of wil je onze e-bikes in het echt bekijken? Dat kan! Kom langs bij een Union-dealer bij jou in de buurt.