Advies over E-bikes

E-BIKE SENSOREN

Het duwtje in de rug wanneer je op een e-bike fietst komt door de trapondersteuning. Deze trapondersteuning wordt mogelijk gemaakt door de motor, de accu én de sensoren. Deze drie componenten werken optimaal met elkaar samen om jou de ultieme fietsbeleving te geven. Meer weten? Lees dan snel verder en ontdek alles rondom e-bike sensoren, de verschillende soorten en hun functies.

WERKING SENSOREN ELEKTRISCHE FIETS

Want wat doen de sensoren op een e-bike nou eigenlijk? De sensoren op een elektrische fiets houden tijdens het fietsen alles nauwlettend in de gaten en bepalen wanneer en in welke mate jij ondersteuning krijgt. Er zijn drie verschillende soorten sensoren die dit mogelijk maken: de rotatiesensor, de trapkrachtsensor en de snelheidssensor.

ROTATIESENSOR

Iedere elektrische fiets is voorzien van een rotatiesensor. Deze sensor bevindt zich in de trapas midden onderaan de e-bike. Wanneer je begint met trappen, geeft de rotatiesensor een seintje naar de motor om de trapondersteuning te starten. Het maakt voor de ondersteuning niet uit hoeveel kracht je op de trappers zet, maar wel met welk tempo je fietst. Hoe sneller je trapt, des te meer ondersteuning je krijgt.

Het nadeel is dat een e-bike met alleen een rotatiesensor zich slecht aanpast aan de omstandigheden. Deze sensor voelt namelijk alleen hoe hard de pedalen rond gaan, maar niet hoeveel inspanning jij daarvoor levert. Als je een heuvel op fietst bijvoorbeeld, voelt de sensor dat de pedalen minder hard draaien en geeft daarom minder ondersteuning. Terwijl je juist op dat moment meer ondersteuning nodig hebt om zonder moeite die heuvel op te komen.

Voordelen rotatiesensor:

 • Eenvoudig en betrouwbaar systeem 
  Een e-bike met enkel een rotatiesensor is vaak goedkoper dan een e-bike met ook een trapkrachtsensor  
  Continue trapondersteuning 

Nadelen rotatiesensor:

 • De ondersteuning kan kunstmatig aanvoelen
  De sensor past zich slecht aan de omstandigheden aan
  De gaat accu sneller leeg, omdat de motor soms meer ondersteuning geeft dan nodig is
ROTATIESENSOR

TRAPKRACHTSENSOR

De trapkrachtsensor van een e-bike gaat nog een stapje verder dan de rotatiesensor. Deze sensor registreert niet alleen of de pedalen draaien, maar meet ook, de naam verklapt het al, met hoeveel kracht jij op de pedalen trapt. Vervolgens past het de ondersteuning daarop aan. Deze sensor zorgt er dus voor dat de motor alleen extra ondersteuning biedt wanneer jij dat nodig hebt. Zet je meer kracht, bijvoorbeeld om iemand in te halen, een helling op te rijden of om tegenwind te trotseren? Dan geeft de motor meer ondersteuning. Als je minder hard trapt, bij wind mee bijvoorbeeld, dan geeft hij minder ondersteuning.

Doordat de motor nauwkeuriger kracht levert, is de actieradius van elektrische fietsen met een trapkrachtsensor vaak groter dan die van fietsen met alleen een rotatiesensor.

Voordelen trapkrachtsensor: 

 • De ondersteuning voelt natuurlijk aan omdat het afhankelijk is van je eigen inspanning 
 • Doordat de motor nauwkeurig kracht levert, heeft een e-bike met trapkrachtsensor een hoge actieradius 
 • De ondersteuning start direct wanneer je begint met trappen   

Nadelen trapkrachtsensor: 

 • De sensor moet regelmatig gekalibreerd worden (nulmeting opnieuw instellen) 
 • Het systeem is iets prijziger dan alleen een rotatiesensor systeem
 • De ondersteuning hangt af van de kracht waarmee je trapt
TRAPKRACHTSENSOR

SNELHEIDSSENSOR

Sommige e-bikes hebben naast een rotatie- en trapkrachtsensor ook nog een snelheidssensor. Deze sensor zorgt er in combinatie met de andere sensoren voor dat de ondersteuning nog nauwkeuriger en zo optimaal mogelijk wordt afgestemd. Hierdoor kan een e-bike met ook een snelheidssensor nog preciezer aangeven wanneer je aan de maximale ondersteuning zit van 25 km/u. Dit is de wettelijk bepaalde maximum trapondersteuning van een e-bike en mag dus niet overschreden worden. Deze sensor is dus een handige aanvulling, maar niet essentieel.

SENSOREN ELEKTRISCHE FIETS VERVANGEN

Heb je problemen met de sensoren van je elektrische fiets? Dat kan natuurlijk gebeuren en is erg vervelend, want dit betekent dat je e-bike niet optimaal functioneert. Dus heb je het gevoel dat er iets niet helemaal goed gaat met een van de sensoren? Ga dan langs bij een Union-dealer bij jou in de buurt. Daar worden de sensoren onderzocht en het probleem vastgesteld. Zij kunnen dan ook bepalen of de sensoren vervangen moeten worden of dat er een andere oplossing mogelijk is.

SENSOREN OP DE E-BIKES VAN UNION

Benieuwd met welke sensoren onze e-bikes zijn uitgerust? De E-Lane, E-Lite, E-Flow & E-Fast zijn voorzien van alle drie de sensoren. De E-Curb is uitgerust met alleen een rotatiesensor en is daardoor ook iets voordeliger dan onze andere elektrische fietsen.