Advies over E-bikes

SENSOREN VAN EEN E-BIKE

De sensoren op je elektrische fiets houden alles dat er gebeurt als je op de fiets rijdt, nauwlettend in de gaten. Al onze e-bikes hebben een snelheidssensor. Deze sensor geeft aan wanneer je de max snelheid hebt bereikt.

Fietst je fiets niet meer zo lekker? Dan kan het nodig zijn de sensor van je elektrische fiets te vervangen. Ga naar je dealer – die onderzoekt de fiets en stelt vast wat het probleem is. Onze e-bikes hebben, naast die snelheidssensor, een trapkrachtsensor of een rotatiesensor. We leggen hieronder uit wat het verschil is. 

TRAPKRACHTSENSOR

De trapkrachtsensor gaat nog een trapje verder. Die meet namelijk hoeveel kracht je op de pedalen zet en past de ondersteuning daarop aan. Zet je meer kracht, bijvoorbeeld om in te halen, een helling op te rijden of tegenwind te trotseren? Dan geeft de motor meer ondersteuning. Door deze geleidelijke krachtopbouw voelt de ondersteuning heel natuurlijk. En omdat de motor nauwkeuriger kracht geeft, is de actieradius bij fietsen met een trapkrachtsensor vaak langer dan vergelijkbare fietsen met een rotatiesensor. Ben je op zoek naar een fiets met trapkrachtsensor? Bekijk dan de E-Lite.

ROTATIESENSOR

De simpelste variant is de rotatiesensor. Die meet dat je trappers draaien en geeft op basis daarvan wel of geen ondersteuning. Groot voordeel van een fiets met rotatiesensor is dat je op sommige snelheden zelf bijna geen kracht hoeft te leveren: je voeten rondjes laten maken op de trappers is voldoende. Een nadeel is dat deze ondersteuning kunstmatig aan kan voelen. Ook gaat de accu sneller leeg omdat de motor meer ondersteuning geeft dan nodig is.