Versnellingen

Naafversnelling: uitleg, afstellen en repareren!

Cross je dagelijks met jouw fiets door de stad? Of race je juist langs de boerenweilanden? Wat jij en je stalen ros ook uitspoken, een goede versnelling maakt het jullie een stuk gemakkelijker. Ontdek de voordelen van een naafversnelling en leer hoe je ‘m kunt afstellen én repareren.

Wat is een naafversnelling?

Wat is een naafversnelling? Zoals de naam al doet vermoeden, is een naafversnelling in z’n geheel weggewerkt in de naaf van het achterwiel van je fiets. Je weet het nu nog niet, maar daar ondervind je hartstikke veel voordeel van. Zo zie je een naafversnelling niet zitten – hallo mooi design! – en hoef je ‘m ook niet te onderhouden. De behuizing beschermt ‘m namelijk tegen vocht en stof. Een naafversnelling voor jouw damesfiets of herenfiets is dus altijd een goed idee.

Hoe werkt een naafversnelling?

We zullen eerlijk met je zijn: de werking van een naafversnelling is best ingewikkeld. Gelukkig hoef jij er het fijne ook niet van te weten. Wat is dan wel belangrijk? Dat je onthoudt dat je met een naafversnelling altijd en overal kunt schakelen. Ook als je stilstaat. Het maakt niet uit of je een fiets met 3 of 7 versnellingen hebt. Nooit meer gedoe meer met een stugge ketting. Hoera!

Wat is het verschil tussen een derailleur en een naafversnelling?

Het verschil tussen een derailleur en een naafversnelling? Dat is duidelijk. Bij een derailleur is schakelen namelijk onmogelijk als je stilstaat. Daartegenover staat dat het bereik van een derailleur wel weer breder is. Met andere woorden: het contrast tussen de eerste en de laatste schakel is daar groter.

Twijfel je tussen een derailleur of naafversnelling? Weeg de verschillende eigenschappen tegen elkaar op en bedenk wat voor jou het meest geschikt is.

Zelf een versnellingsnaaf monteren en afstellen

Iedere Union-dealer helpt jou maar wat graag een naafversnelling te monteren. Ben jij een handige Harry? Dan kun je dit ook gewoon zelf doen.

Volg deze stappen om jouw naafversnelling af te stellen:

Stap 1
Zet jouw naafversnelling in de middelste stand. Dit is vaak de tweede of de vierde schakel.

Stap 2
Druk je kettingkast een beetje in. Je ziet nu twee gele streepjes. Bij een naafversnelling die goed is afgesteld, staan deze streepjes precies op één lijn. Is dit niet het geval? Ga dan door naar stap 3.

Stap 3
Draai net zo lang aan het stelwieltje tot de streepjes op één lijn staan. Oh, het stelwieltje is trouwens het deel dat de versnellingskabel en de versteller aan elkaar verbindt. Deze vind je in de buurt van het stuur van je fiets.

Stap 4
Schakel nu een keer door alle versnellingen heen. Zo ‘reset’ je jouw naafversnelling.

Het hele klusje is vaak binnen een 10 minuten al gepiept!

Naafversnelling repareren

Is je naafversnelling kapot? Geen probleem. De Union-dealer in jouw buurt repareert ‘m graag voor je. Stap gewoon even binnen en vraag naar de mogelijkheden.

Is niet alleen je naafversnelling kapot, maar de rest van je fiets ook? Misschien is repareren niet genoeg en ben je gewoon toe aan een geheel nieuwe tweewieler. Check onze blog over de levensduur van een fiets en maak je keuze!