Versnellingen

Naafversnelling: uitleg, afstellen en repareren

Fiets je dagelijks door de stad? Of maak je juist ritjes langs het platteland? Wat jij en je stalen ros ook uitspoken, goede versnellingen maken het verschil. Ontdek de voordelen van een naafversnelling, leer hoe je hem zelf kunt afstellen en wat je moet doen als hij kapot is. 

Naafversnelling: uitleg, afstellen en repareren

Wat is een naafversnelling?

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze versnelling in zijn geheel weggewerkt in de naaf van het achterwiel van je fiets. Het voordeel van dit mooie systeem is dat je hem niet ziet, en hij is bijna onderhoudsvrij. De behuizing beschermt de naafversnelling namelijk tegen vocht en stof. Dit systeem is daarom ideaal voor stadsfietsen.

Hoe werkt een naafversnelling?

De werking van een naafversnelling is best ingewikkeld. Het belangrijkste is dat je bij een naafversnelling stopt met trappen om te schakelen tussen de verschillende standen. Hierdoor kun je dus ook terugschakelen als je stilstaat. Een typische naafversnelling heeft 7 versnellingen: de ideale combinatie van comfortabel en sportief fietsen.

Het verschil tussen een derailleur en een naafversnelling

Er is een duidelijk verschil tussen een derailleur en een naafversnelling. Bij een derailleur is schakelen namelijk onmogelijk als je stilstaat. Een naafversnelling werkt door de tandwielen van plaats te veranderen op het moment dat je niet trapt. Een derailleurversnelling werkt juist door tijdens het fietsen de ketting van tandwiel te verwisselen. Een derailleur heeft meer versnellingsopties, maar vraagt meer onderhoud.

Meer informatie over de verschillende fietsversnellingen lees je hier!

Zelf een naafversnelling afstellen?

Iedere Union-dealer helpt uiteraard graag met het afstellen van jouw naafversnelling. Ben jij een handige Harry? Dan kun je dit ook gewoon zelf doen.

Volg deze stappen om jouw naafversnelling af te stellen:

Stap 1
Zet jouw naafversnelling in de middelste stand. Dit is vaak de tweede of de vierde schakel.

Stap 2
Druk je kettingkast een beetje in. Je ziet nu twee gele streepjes. Bij een naafversnelling die goed is afgesteld, staan deze streepjes precies op één lijn. Is dit niet het geval? Ga dan door naar stap 3.

Stap 3
Draai net zo lang aan het stelwieltje tot de streepjes op één lijn staan. Het stelwieltje is trouwens het deel dat de versnellingskabel en de versteller aan elkaar verbindt. Deze vind je in de buurt van het stuur van je fiets.

Stap 4
Schakel nu een keer door alle versnellingen heen. Zo ‘reset’ je jouw naafversnelling.

Het hele klusje is vaak binnen 10 minuten al geklaard!

Naafversnelling repareren

Is je naafversnelling kapot? Geen probleem! De Union-dealer bij jou in de buurt repareert hem graag voor je. Stap gewoon even binnen en vraag naar de mogelijkheden.

Is niet alleen je naafversnelling kapot, maar ook andere onderdelen van je fiets? Misschien is repareren dan niet meer voldoende en ben je toe aan een nieuwe tweewieler. Hulp nodig bij het kiezen? Wij helpen je graag verder!

Check ook onze blog over de levensduur van een fiets.