De fiets met riemaandrijving, je ziet hem steeds vaker in de Nederlandse straten. Hoe dat kan? Omdat de fiets met riem gewoon van hors catégorie is en nu beter betaalbaar is dan ooit tevoren. Hier alle voordelen op een rij.
Het eerste voordeel van de fiets met riem is… Ho, wacht even. Voordat we daarover beginnen, moeten we natuurlijk eerst kort uitleggen wat een riemaandrijving precies is en doet. Wel, als je hiervoor kiest, heb je geen fiets met een ‘traditionele’ ketting, maar eentje met een riem van kunststof (en soms ook van carbon). Die zorgt ervoor dat de kracht die je op de pedalen zet effectief wordt overgebracht naar het achterwiel. Er gaat maar weinig van je energie verloren.
Fietsen met riem staan bekend als luxe paradepaardjes. En dat is meer dan terecht, want de riemaandrijving heeft eigenlijk alleen maar dikke pluspunten. Niet dat we de good old ketting nu ineens helemaal afserveren. Waarschijnlijk heb je daarmee al vele duizenden kilometers naar tevredenheid afgelegd. Opa fietste er vroeger al mee… Maar als we beide aandrijvingen vergelijken en de beste fiets willen, dan maak je met een riemaandrijving gewoon een dijk van een keuze.

WAAROM MOET JE KIEZEN VOOR EEN RIEMAAMDRIJVING? VIJF ARGUMENTEN:
1. NOOIT MEER VLEKKEN OP JE BROEK
Zou je best eens op de fiets naar het werk willen maar ben je bang voor vlekken op die poepsjieke pantalon? Met een riemaandrijving weet je zeker dat je piekfijn aankomt. In tegenstelling tot de ketting hoef je een fiets met riem niet te smeren. Je handen blijven schoon, net als je broek, want die komt niet in aanraking met kettingolie. Enne… Het scheelt ons ook een hoop tijd, want je hoeft lekker geen onderhoud te plegen. De riem is droog en schoon, er blijft geen zand aan plekken en dus is de slijtage minimaal. Zit er na een regenachtige rit toch wat vuiligheid op? Haal er een doek over en klaar is Kees.
2. VAN HIER NAAR THAILAND. EN TERUG.
Een fiets met riem laat je niet snel in de steek. En dat is het understatement van de dag. Een riem gaat gemiddeld vier keer zo lang mee als een traditionele ketting. Wat dat in de praktijk betekent? Pas na gemiddeld 20.000 kilometer moet je op zoek naar een vervanger. Maar hoe ver is 20.000 kilometer in vredesnaam? We helpen je even! Met riemaandrijving rijd je:
- 3.571 keer van Amsterdam Centraal naar het Olympisch stadion
- 4.348 keer van het Binnenhof naar het strand
- 24.390 keer de Erasmusbrug op en af
3. MET EEN RIEM GA JE KEIHARD
Op een stadsfiets met riemaandrijving ga je simpelweg sneller. En wel om twee redenen. Ten eerste biedt een riem minder weerstand dan een traditionele ketting. Daarbij heb je te maken veel beweegbare schakels die langs elkaar schuren en dus energieverlies veroorzaken. Daarnaast is een riem lichter dan een ketting. De riem van Gates die we gebruiken op de Union Lite weegt 75 gram. Een ketting weegt zo’n 250 gram. Het verschil merk je echt. Wie snel en soepel wil fietsen, kiest dus voor een sportieve fiets met riemaandrijving.
4. VAN DE RIEMAANDRIJVING HOOR JE NIETS
Natuurlijk! Ook jij bevestigde vroeger een spel kaarten aan je fiets om zoveel mogelijk herrie te maken. Je moest en zou gehoord worden. Maar tegenwoordig is dat wel anders. Ja, je maakt graag indruk als je door de stad fietst, maar niet omdat je fiets klinkt als een Roemeense tractor uit 1927. Waar een traditionele ketting na verloop van tijd steeds meer geluid maakt en stroef gaat lopen – tsja, al dat staal kan nou eenmaal roesten… – blijft een riem ultra smooth en muisstil. De andere weggebruikers horen alleen je fietsbel. Of je stembanden, als je diep in de nacht uit volle borst Duitse schlagers ten gehore brengt.
5. EEN FIETS MET RIEMAANDRIJVING IS HEEL BETAALBAAR
De riemaandrijving is niet nieuw. Op 8 april 1890 patenteerde Charles D. Rice het idee al. Heel veel heeft deze baas er echter niet aan gehad, want tot een paar jaar terug kostte zo’n fiets schandalig veel geld. Ze werden dus maar heel weinig verkocht. Maar er is veel veranderd. Tegenwoordig rijd je voor een verduiveld vriendelijke prijs op een fiets met riem. Per gereden kilometer ben je hiermee het goedkoopst uit.
Mogen we je voorstellen aan de Union Lite? Als je het ons vraagt is dit de beste belt drive fiets die je op dit moment kunt kopen.