Advies over E-bikes

E-BIKE MOTOR

De motor, ofwel het hart van je elektrische fiets, is het belangrijkste onderdeel. Zonder motor heb je namelijk geen elektrische fiets. De e-bike motor zorgt ervoor dat je ondersteunt wordt tijdens het trappen en je dus vliegensvlug van A naar B kunt komen. Maar hoe werkt zo’n motor eigenlijk? En misschien nog belangrijker, welke e-bike motoren zijn er allemaal en wat zijn de verschillen? Wij leggen het je uit! 

Hoe werkt een e-bike motor

Een elektrische fiets is niets zonder een motor. Daarom is het best handig om te weten hoe de motor werkt voordat je zo’n fiets met motor aanschaft. De motor werkt samen met de andere onderdelen van je e-bike om jou dat duwtje in de rug te geven. Zo levert de accu energie aan de motor, die weer zorgt voor vermogen en dus de snelheid. De motor van een elektrische fiets zorgt er dus voor dat de pedalen makkelijker rondgaan. Je blijft zelf trappen, maar zonder moeite. 

Daarnaast werkt de motor ook samen met een of meerdere sensoren. De sensoren stemmen namelijk af hoeveel kracht de motor geeft. Zo zie je dus maar, de motor dient echt als het hart van de e-bike.

Hoe werkt een e-bike motor

Verschillende motorsystemen

Er zijn drie verschillende motorsystemen: middenmotor, voorwielmotor en achterwielmotor. Het verschil zit hem, zoals je misschien al kunt raden, in de plek waar de motor op de e-bike zit. Ieder motorsysteem heeft zijn eigen voor- en nadelen. 

MIDDENMOTOR

De naam verklapt het al, deze motor zit in het midden van de e-bike en is gemonteerd op de trapas onderaan het frame. Hierdoor heb je een optimale gewichtsverdeling, waardoor je stabieler fietst. Een e-bike met middenmotor lijkt qua rijervaring het meest op een gewone fiets. Doordat je niet het gevoel hebt dat je vooruit wordt getrokken, voelt de trapondersteuning heel natuurlijk aan. Het enige nadeel aan deze motor is dat wanneer je in een zware versnelling trapt, de motor iets harder moet werken. Ben je op zoek naar een e-bike van Union met middenmotor? Check de E-Flow, E-Fast of E-Lite!

Voorwielmotor

Als de middenmotor in het midden van de e-bike zit, dan zal de voorwielmotor wel bij het voorwiel zitten toch? Dat klopt! De motor is subtiel verwerkt in het voorwiel en trekt de fiets als het ware vooruit. Een e-bike met voorwielmotor, zoals onze E-Curb, is over het algemeen iets goedkoper dan andere motorsystemen. Deze motor is onderhoudsvriendelijk en bijna geluidloos.

Daarnaast is ieder versnellingsysteem mogelijk; van naaf tot derailleur. Het nadeel is dat een e-bike met voorwielmotor alleen een rotatiesensor heeft en zich daardoor slecht kan aanpassen aan de omstandigheden. Het systeem merkt namelijk alleen dat je langzamer fietst, maar niet dat je meer inspanning levert. Als je bijvoorbeeld een heuvel op fietst, merkt de sensor dat je minder krachtig trapt en geeft daarom minder ondersteuning. Dit terwijl je dan juist meer ondersteuning nodig hebt om moeiteloos die heuvel op te komen. Een ander nadeel is dat de voorkant van je e-bike een stuk zwaarder is. Dat tilt lastiger en fietst anders.

Achterwielmotor

De achterwielmotor kun je uiteraard vinden bij het achterwiel van de e-bike! Deze motor is vaak krachtiger en stiller dan de andere type motoren. Doordat de aandrijving vanuit het achterwiel komt, is het net alsof je vooruit geduwd wordt. Het nadeel van een achterwielmotor is echter wel dat je alleen een derailleurversnelling kunt monteren, en die heeft meer onderhoud nodig dan andere systemen. Als je accu ook nog eens aan de achterkant van je e-bike zit, dan wordt het gewicht ongelijk verdeeld en is de achterkant erg zwaar om te tillen. 

De achterwielmotor zie je vaak terug bij speed pedelecs en elektrische bakfietsen. Union heeft geen e-bikes met een achterwielmotor in het assortiment.

Het vermogen van een e-bike motor

Het vermogen, ook wel bekend als de kracht van een e-bike motor, wordt uitgedrukt in Newtonmeter (Nm). Hoe hoger de Nm-waarde, hoe meer ondersteuning de motor kan bieden. Onthoudt wel; hoe krachtiger de motor, hoe meer stroom de accu verbruikt. 

Het vermogen van een e-bike motor

Wat is de levensduur van een e-bike motor

De levensduur van een e-bike motor hangt af van verschillende factoren waardoor het lastig is om dit exact te bepalen. Het hangt af van de kwaliteit van de motor, maar natuurlijk ook hoe je ermee omgaat. Met name vocht en slecht gesmeerde onderdelen zijn niet goed voor de motor. Houd je fiets dus droog, maar wel gesmeerd, dat helpt om de levensduur van je e-bike motor te verlengen. We raden je aan om je goed te verdiepen in het onderhoud van jouw e-bike. Hier lees je onze tips over e-bike onderhoud.

De motor van mijn elektrische fiets is kapot

Helaas kan het gebeuren dat de motor van jouw elektrische fiets kapot gaat, dit is natuurlijk erg vervelend. Zeker omdat je zelf dan toch echt een stuk harder moet trappen, wat het allemaal nog frustrerender maakt. Wanneer dit gebeurt, is het allerbelangrijkste dat je er zelf niet mee aan de slag gaat, want dan vervalt je recht op garantie! Breng je fiets dus altijd naar een van onze Union dealers. Daar kunnen ze inschatten of reparatie mogelijk is of dat de motor vervangen moet worden. Houd er rekening mee dat een kapotte motor vaak terug moet naar de fabrikant, omdat de reparatie te complex is voor de dealer.

Welke merken e-bike motoren heeft Union?

Bij Union hebben we het beste van het beste onder de merken van e-bike motoren. Zo hebben we Shimano, een Japans merk dat gespecialiseerd is in fietsonderdelen. Shimano staat bekend om de krachtige middenmotoren die zij maken. Meer weten over dit Japanse merk? Lees hier alles over de Shimano Steps middenmotor

Naast Shimano, hebben we ook middenmotoren van het merk Bosch. De e-bike motor van Bosch is een begrip in de fietswereld en de populairste motor in Nederland. Meer weten over deze krachtige e-bike motor? Ontdek de Bosch Active Line

Als laatste hebben we Bafang. Deze Chinese fabrikant maakt zowel middenmotoren, als voor- en achterwiel motoren. Bafang motoren zijn speciaal ontwikkeld voor e-bikes. Benieuwd welke Bafang motor past bij jouw rijstijl? Ontdek hier de verschillende soorten Bafang motoren.