Advies over fietsen

FIETSVERSNELLINGEN

Wind mee? Versnelling zwaarder. Wind tegen? Versnelling lichter. Een van de voordelen van fietsversnellingen is dat je sneller en langzamer kunt trappen met dezelfde hoeveelheid inspanning. Heel handig dus, versnellingen op je fiets. Heb jij ze al? Of overweeg je fietsversnellingen? Dit is wat je moet weten!

FIETSVERSNELLINGEN

WAAROM FIETSVERSNELLINGEN?

In bepaalde omstandigheden zijn versnellingen op je fiets heel handig. We hadden het al even over wind mee en wind tegen. Maar wat dacht je van steile bruggetjes in de stad op fietsen? Of optrekken bij de vele stoplichten die je onderweg tegenkomt? Dan wil je terug kunnen schakelen om lichter te fietsen. Verder zijn versnellingen ook erg fijn als je veel gewicht op de fiets hebt. Bijvoorbeeld als je zware boodschappen vervoert. Ze komen dus best vaak van pas, die versnellingen.

FIETSEN MET NAAFVERSNELLING

Voor stadsfietsen is een naafversnelling het meest populaire systeem. Je vindt er dan ook een op alle stadsfietsen en elektrische stadsfietsen van Union. Deze versnelling zit verwerkt in de naaf van het achterwiel en heeft weinig onderhoud nodig. Bij dit systeem stop je met trappen om te schakelen. De tandwielen worden dan van plaats verwisseld. Je kunt dus ook schakelen bij stilstand. Meer weten over de werking, het afstellen en reparatie? Lees hier alles over naafversnellingen.

FIETSEN MET DERAILLEURVERSNELLING

Een derailleur zie je vaak op sportieve fietsen, zoals wielrenfietsen en mountainbikes. Dit systeem is ideaal voor heuvelachtig terrein. Derailleurversnellingen staan bekend om het grote aantal versnellingsmogelijkheden. Hierdoor heb je voor elke situatie een passende versnelling. Het systeem werkt door tijdens het fietsen de ketting van tandwiel te verwisselen. Met deze techniek kun je dus alleen schakelen tijdens het fietsen. Een derailleurversnelling vraagt om meer onderhoud dan een naafversnelling.

VERSNELLINGSKABEL FIETS

Als de versnelling hapert, heeft dit meestal te maken met de versnellingskabel. Vocht of slijtage kunnen de boosdoeners zijn, maar een andere oorzaak is ook mogelijk. Je kunt hiervoor langskomen bij een van de Union-winkels. Daar stelt de fietsenmaker het probleem vast en vervangt zo nodig de kabel.

VERSNELLINGSKABEL FIETS

FIETS MET 3, 7 OF MEER VERSNELLINGEN?

Hoeveel versnellingen je kiest, hangt af van jouw fietsgedrag. Hoe meer versnellingen, hoe beter je de trapfrequentie kunt afstellen. In gebieden met veel hoogteverschil is een fiets met derailleur ideaal. Dit systeem heeft namelijk 21 of zelfs 27 versnellingen. Bij een naafversnelling zijn dat er vaak een stuk minder, denk aan 3 tot 8 versnellingen. Stadsfietsen hebben over het algemeen ook niet meer nodig. 

GA VOOR VERSNELLINGEN OP JOUW NIEUWE UNION FIETS

Overtuigd van de voordelen van versnellingen? Dan hoef je nu alleen nog de hoeveelheid te kiezen. Op zoek naar een stadsfiets met 3 versnellingen? Kijk dan eens naar de Union FLOW of CURB. Bekijk ook onze ruime keuze aan fietsen met 7 versnellingen. Nog meer versnellingsopties nodig? De Union LITE en E-LITE zijn uitgerust met 8 versnellingen.