Advies over fietsen

Fietsversnellingen

Wind mee? Fietsversnelling omlaag. Wind tegen? Fietsversnelling omhoog en je beschikt meteen over een extra dosis kracht. Heel handig dus, versnellingen op je fiets. Heb jij ze al? Of overweeg je fietsversnellingen? Dit is wat je moet weten!

Fietsversnellingen

Waarom een fietsversnelling?

Versnellingen op je fiets kunnen handig zijn in bepaalde omstandigheden. We hadden het net al over wind mee en wind tegen. En wat dacht je van bergop fietsen? Ook dan is het gunstig om versnellingen op je fiets te hebben. Fietsversnellingen zijn ook aan te raden als je regelmatig zware boodschappen vervoert op de fiets. Zo trap je net wat lichter. Ze komen dus best vaak van pas, die versnellingen.

Fietsen met naafversnelling

Onder de fietsversnellingen is de naafversnelling het meest populair. Deze versnelling zit ingebouwd in de naaf van de (elektrische) fiets, bij het achterwiel. Naafversnellingen zijn niet heel verfijnd. Er zit bijvoorbeeld relatief veel verschil tussen de opeenvolgende versnellingen. Toch voldoet een naafversnelling prima voor veel stadsfietsen. Een groot voordeel van fietsen met naafversnellingen is dat er weinig tot geen onderhoud is.

Fietsen met derailleurversnelling

Een derailleurversnelling zie je vaak bij de sportieve fietsen, zoals wielrenfietsen en mountainbikes. Dit type fietsversnelling is ook geschikt voor heuvelachtig terrein. Derailleurversnellingen staan bekend om het grote aantal versnellingen dat beschikbaar is. Er zijn veel versnellingsmogelijkheden met kleine tussenstapjes, waardoor je ‘m net een tikkie omhoog of omlaag kan zetten. Door de techniek kun je op een derailleur fiets alleen schakelen tijdens het fietsen, niet als je stilstaat. Een derailleurversnelling vraagt om meer onderhoud dan een naafversnelling. 

Versnellingskabel op de fiets

Over onderhoud gesproken: bij fietsversnellingen komt automatisch ook wat onderhoud kijken. Als de versnelling hapert, heeft dit meestal te maken met de versnellingskabel van je fiets. Vocht of slijtage kunnen de boosdoeners zijn, maar een andere oorzaak is ook mogelijk. Gelukkig is het niet zo lastig om de versnellingskabel van je fiets te vervangen. Je kunt hiervoor langskomen bij een van de Union-winkels, maar wellicht kun je dit klusje ook zelf opknappen. 

Versnellingskabel op de fiets

Een fiets met 3, 7 of nog meer versnellingen?

Hoeveel versnellingen je fiets nodig heeft, hangt af van jouw fietsgedrag. En vooruit, ook een beetje van het type fietsversnelling. Zo kan een fiets met derailleurversnelling makkelijk 21 of zelfs 27 versnellingen hebben. Bij een naafversnelling zijn dat er vaak een stuk minder, denk aan 3 versnellingen tot 7 versnellingen. Stadsfietsen hebben over het algemeen ook niet meer nodig. 

Ga voor versnellingen op je nieuwe Union fiets

Zijn versnellingen een must voor jouw nieuwe fiets? Dan is het een geluk dat er diverse Union fietsen zijn met fietsversnellingen. Of je er nu 3, 7 of meer nodig hebt. Neem dus gerust een kijkje tussen onze fietsen. Als je online zoekt, kun je ook filteren op fietsen met versnellingen. Handig, want zo kun je gericht zoeken. Heb je je favoriete fiets met versnellingen eenmaal gevonden? Top! Bestel ‘m direct in de webshop of kom langs en koop ‘m bij de dichtstbijzijnde Union-winkel. Zien we je snel?