Wat maakt het fietsen op een e-bike anders?
Fietsen op een elektrische fiets gaat net wat anders dan fietsen op een gewone fiets, maar wat maakt het fietsen op een e-bike dan anders? Ten eerste ga je op een e-bike een stuk sneller door de ondersteuning van de motor. Naast de motor heb je ook nog een accu, sensoren en een display. Dit zijn allemaal onderdelen die een normale fiets niet heeft. Wil je meer weten over de werking van een elektrische fiets? Hier lees je hoe een e-bike werkt.
Je eerste e-bike ritje voorbereiden
Het moment is daar, je gaat je klaarmaken voor het eerste ritje op je splinternieuwe e-bike. Maar dan vraag je je af: “Kan ik mij hier op voorbereiden?” Jazeker! Er zijn een paar punten belangrijk voordat je op je nieuwe e-bike springt. Zo maak je jouw elektrische fiets rijklaar!
Laad de accu op
Zorg ervoor dat de batterij opgeladen is. Het zou toch zonde zijn als je net lekker aan het fietsen bent en de trapondersteuning stop ermee omdat je accu leeg is. Benieuwd hoe je dat het beste kunt doen? Ontdek hier alles over het opladen van jouw elektrische fiets.
Stel je elektrische fiets juist af
Een e-bike, maar ook gewone fiets, fietst toch echt het lekkerst als deze is afgesteld naar jouw lichaam. Stel daarom het zadel en stuur af op de juiste hoogte.
Check de remmen en banden
Altijd handig om even te controleren of de remmen werken voordat je straks een lekker tempo hebt, maar je niet kunt remmen voor het stoplicht. En vergeet ook niet de banden te controleren. Zijn de banden goed opgepompt? Hebben ze de juiste bandenspanning?
Extra slot
Vergeet niet om dat extra slot mee te nemen dat je speciaal voor je e-bike hebt gekocht. Zou toch zonde zijn als je nieuwe elektrische fiets op de eerste dag al wordt gestolen.
Opstappen en gaan: de start van je eerste rit op de elektrische fiets
Wanneer je voor het eerst op een elektrische fiets gaat rijden, is het handig om te starten op een rustige weg of bijvoorbeeld een parkeerplaats. Zorg ervoor dat je de accu en het display op je e-bike plaatst voordat je vertrekt. Want zonder deze twee onderdelen, is je fiets niet echt elektrisch. Zet vervolgens je e-bike aan via het display en je bent ready to go!
Let wel op met steppend wegfietsen. Dit is iets dat velen van ons doen op een gewone fiets, maar dit kan gevaarlijk zijn op een elektrische fiets. Op een e-bike kan dit ervoor zorgen dat de trapondersteuning al begint terwijl je nog niet zit. De snelheid ligt dan ineens al een stuk hoger en dat kun je niet steppend bijhouden. Stap dus gewoon eerst op je e-bike, ga zitten op het zadel en begin dan pas met trappen.
Tips voor veiligheid onderweg
Nu weet je waar je op moet letten bij het opstappen op je elektrische fiets. Maar waar moet je letten tijdens het fietsen met een e-bike? Wij hebben 4 tips voor je!
Tip 1: Laat je niet afleiden
Fietsen is voor velen van ons een tweede natuur, we zijn ermee opgegroeid en doen het dagelijks. Deze vertrouwdheid kan ons soms het gevoel geven dat we volledige controle hebben. Dit kan er echter toe leiden dat we soms wat onoplettend op de fiets zitten, met onze gedachten nog bij die vergadering van een half uur geleden, of alvast bij het eten van vanavond. Het is belangrijk om niet afgeleid te worden tijdens het fietsen, al helemaal niet door je telefoon. Vooral omdat op een e-bike alles sneller gaat, is concentratie van groot belang.
Tip 2: Pas je snelheid aan
Het is belangrijk om bij het rijden op een e-bike een snelheid te kiezen waarbij je je comfortabel en veilig voelt. Ondanks dat een e-bike in staat is om een snelheid van 25 kilometer per uur te halen, betekent niet dat je deze snelheid móét fietsen. Pas je snelheid aan de omstandigheden aan, vooral op onverharde, hobbelige en bochtige wegen, waar het niet verstandig is om te snel te fietsen. Houd er ook rekening mee dat veel andere weggebruikers de snelheid van e-bikes vaak onderschatten. Het is daarom beter om te wachten of je voorrang krijgt, in plaats van het zomaar te nemen.
Tip 3: Schakel terug bij het remmen
Een gewoonte die veel e-bikers onbewust hebben, maar beter kunnen afleren, is om bij een stoplicht in de hoogste versnelling weg te rijden. Het is beter om tijdens het afremmen al terug te schakelen, daarna langzaam weer op gang te komen en pas de snelheid te verhogen wanneer je voldoende ruimte hebt. Bovendien is het voor de levensduur van je batterij ook niet goed om in de hoogste versnelling weg te rijden. Als je dit regelmatig doet, zal de batterij sneller leeg raken.
Tip 4: Houd rekening met andere weggebruikers
Houd er rekening mee dat je op een elektrische fiets een stuk sneller gaat dan de mensen om je heen. Kijk daarom bij het inhalen eerst goed of er niemand aan komt en of de situatie veilig is. Geef duidelijk richting aan wanneer je van richting verandert en houd voldoende afstand tot andere fietsers, voetgangers en auto’s.
Klaar met fietsen: en nu?
Je hebt het overleefd, je eerste ritje op een e-bike zit erop. Nu zijn er nog een aantal punten waar je op moet letten. Zet je e-bike weer uit via het display. Haal de accu en het display van je fiets. Zet vervolgens je fiets goed op slot, want we willen natuurlijk niet dat hij gestolen wordt. Lees hier onze tips om e-bike diefstal te voorkomen. Zag je op het display staan dat je accu bijna leeg is? Hier lees je alles over het opladen van een elektrische fiets. En als laatste is het natuurlijk belangrijk om je elektrische fiets goed te onderhouden zodat je er super lang van kunt genieten!
Je eerste rit met Union
Heb je nog geen nieuwe elektrische fiets maar ben je wel op zoek? Bij Union hebben we verschillende soorten e-bikes. Zo zit er voor iedereen wel iets tussen! Neem hier een kijkje in het online aanbod van de Union e-bikes of ga langs bij een Union-dealer bij jou in de buurt. Daar kun je eventueel ook een proefrit maken om alvast te wennen aan elektrisch fietsen.