Van banking naar boeken - Amsterdam

1 mei 2018
Fietsen

Gunifort (1991) werd geboren in Rwanda en kwam op zijn zevende met zijn ouders en broertje naar Nederland. Hij studeerde Business & Finance en werd private banker, maar zijn hart stuurde hem terug naar zijn grote liefde: Mendo.

Gunifort (1991) werd geboren in Rwanda en kwam op zijn zevende met zijn ouders en broertje naar Nederland. Hij studeerde Business & Finance en werd private banker, maar zijn hart stuurde hem terug naar zijn grote liefde: Mendo. Daar is hij nu uitgever van fotoboeken. Oja, tussendoor deed hij nog even een master Information & Knowledge Management. As you do.

‘Toen ik in Nederland kwam wonen, had ik nog nooit zoveel mensen zien fietsen. In het begin dacht ik: what the hell - kan niemand hier een auto kopen? Iedereen is nog armer dan wij! Ik verbaas me soms nog steeds over de hoeveelheid fietsen in Amsterdam. Mijn eerste, echt nieuwe fiets kreeg ik voor mijn dertiende verjaardag.’ Hij sluit kort zijn ogen als hij vertelt. ‘Versnellingen, alles erop en eraan. Mijn moeder had er heel lang voor gespaard. Ik heb hem nog steeds.’

Voordat Guny – wij mogen Guny zeggen – naar Amsterdam verhuisde om te studeren, woonde hij met zijn familie in Lelystad. ‘Maar afgezien van misschien het huis van mijn ouders, heb ik niets meer met Lelystad. Al mijn vrienden wonen hier, mijn broertje. Ik was de eerste van mijn familie die hier rondliep, en als ik op straat loop is er niets waaraan ik mijn heritage ontleen. Ik zal altijd een geboren buitenlander zijn, maar Amsterdam is de plek waar ik dat het minst voel. Dit is mijn thuis. ’s Avonds door het centrum fietsen vind ik magisch. Als de stad leeg en donker is en Ik bij de grachtenhuizen naar binnen kan kijken… Dat is zo bijzonder. Dat heb je nergens anders.

Gerelateerde blogs