Het zit op het museumplein en verwijdert de barbieharen uit je kettingkast.

28 februari 2020
Fietsen

Deze Amsterdamse fietsenmaker verwijdert de Barbieharen uit je kettingkast. Deze winkel staat voor service en kwaliteit, en haalt desgewenst ook nog de barbieharen uit je kettingkast!

Deze Amsterdamse fietsenmaker verwijdert de Barbieharen uit je kettingkast. Deze winkel staat voor service en kwaliteit, en haalt desgewenst ook nog de barbieharen uit je kettingkast!

De Amsterdamse Fietswinkel is een charmante fietsenwinkel uit west met inmiddels twee filialen. De ‘old school’ Amsterdamse Fietswinkel in West en een splinternieuwe op steenworp afstand van het Museumplein en een kunstzinnig randje. In zijn nieuwe winkel interviewden we Bojan over Amsterdam, fietsen en zijn zaak.

Hoe ben je in de fietsen-business gerold?

Liefde en passie voor fietsen. Dat is overwegend de grootste reden! Mijn eerste zaak was in de Baarsjes, west. Nu 5 jaar later hebben we deze winkel geopend.

Waarom Amsterdam? Want het is een vrij lastige markt qua concurrentie?

Uitdaging geeft juist energie, het is niet lastig. Bovendien ben ik heel trots op ons team fietsenmakers. De service en kwaliteit is hoog, tegen een eerlijke prijs, en deze mond op mond reclame zorgt voor onze vaste klantenkring. We hebben zelfs klanten die van buiten Amsterdam komen! 

Heb je zelf voorkeur voor een type fiets?

Ik werk graag met trendy fietsen, zoals transportfietsen met de voordragers, utility fietsen. Zoals de gemiddelde Amsterdammer ochtends op de fiets naar het werk gaat, met een laptop in de krat, of je kind in een fietsstoeltje, en op de terugweg naar huis nog even langs de markt om boodschappen te doen. Echte stadsfietsen van degelijke Nederlandse makelaardij dus, en dat zijn ook de fietsen die het meest verkopen. Union load bijvoorbeeld.

Wat is de gekste reparatie die is binnengekomen?

We hebben een klant gehad die binnenkwam met barbieharen in het achterwiel.

Jullie weten zeker dat het barbieharen waren en geen verdwaalde toerist?

Haha, ja. We konden de Barbie veilig losmaken, wel moest de Barbie daarna even naar de kapper.

Doe je zelf ook alles op de fiets?

Jazeker! De meeste dingen doe ik met de fiets. Ik pak een enkele keer de auto als ik iets moet vervoeren en het niet met de fiets mogelijk is.

Union is gespecialiseerd in stadsfietsen, waar moet een goede stadsfiets aan voldoen?

Je moet rechtop kunnen zitten, want in Amsterdam fiets je veel en vaak. Dus het is handig als je rechtop zit. Verder is het praktisch als je een bagagedrager hebt voor de boodschappen en als je een kindje naar school moet brengen. Uiteraard moet de fiets ook stevig zijn. In Amsterdam heb je een fiets nodig die tegen regen en een stootje kan.

In de stad worden meeste fietsen in een fietsenrek geparkeerd. Dat is de plek waar ze het vaakst beschadigen. In deze winkel verkopen we meestal fietsen zonder handrem en zonder versnellingen. Het voordeel daarvan is minder onderhoud, en minder kans dat iemand met zijn stuur in jouw fiets blijft hangen. Daarnaast is het belangrijk dat een stadsfiets genoeg service krijgt, aangezien ze eigenlijk altijd buiten op straat staan.

Wat is het leukste van het hebben van een fietsenzaak?

Het sociale aspect. Het klantcontact is het leukst. Maar ook de samenwerkingen binnen het team waarbij je samen iets voor elkaar bokst. Ik geloof blind en volledig in het team. Klanten weten ons van heinde en ver te vinden, en we hebben een vaste klantenkring, dat zegt wel iets! De concurrentie blijft een uitdaging dus ik kijk altijd wat beter kan. Op die manier dut je niet in en blijf je inspelen op de vraag van de klant.

Wat voor dagen zijn het mooist?

Dagen waar ik veel blije klanten heb. Als je een fiets verkoopt aan iemand die heel blij en dankbaar is. Dat is de mooiste.

En als er iemand niet tevreden is?

Klant is koning! Dus dan probeer je goed naar de klant zijn klacht te luisteren en zo goed mogelijk het probleem op te lossen. Mijn uitgangspunt is de klant dan toch weer blij naar buiten te laten gaan. Dat is niet altijd eenvoudig of mogelijk, maar gelukkig gebeurt dit zelden en zijn onze klanten over het algemeen heel tevreden!

Waarom zit deze winkel op deze locatie?

Het Museumplein is natuurlijk het meest culturele gebied van heel Nederland. Hier zit het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, het concertgebouw en het conservatorium. Alles qua art en kunst. Dat in combinatie met de continue ontwikkeling in de fietsindustrie, kijk eens naar de ontwikkelingen van de fiets de afgelopen dertig a veertig jaar! Van e-bikes tot fietsen met belts, kardan, houten frames, allerlei soorten en smaken. Het is interessant om de Nederlandse fietscultuur aan toeristen te laten zien en aan de mensen die hier voorbijkomen. In onze winkel laten we dit ook zien in typische Amsterdamse taferelen, Dat past in de sfeer van het museumplein. Meer dan ergens anders.

Denk je dat de fiets de beste manier is om je tussen de plekken in de stad te vervoeren?

Zeker! Niet de beste, de enige! Je kan niet met de auto parkeren voor het rijksmuseum. Met de fiets ben je overal zo. Het is niet alleen snel en praktisch maar draagt ook bij aan de gezondheid! Fietsen draagt bij aan de vitaliteit en duurzaamheid. En dat is een extra goede reden om op de fiets te stappen naar het rijksmuseum!

Gerelateerde blogs