Het start met koffie

29 mei 2018
Fietsen

Benieuwd waar de heren van White Label Coffee elkaar leerde kennen? Lees hier hoe dit interessant duo aan de slag zijn gegaan met White Label Coffee en nu alweer vijf jaar runnen.

Benieuwd waar de heren van White Label Coffee elkaar leerde kennen? Lees hier hoe dit interessant duo aan de slag zijn gegaan met White Label Coffee en nu alweer vijf jaar runnen.

Elmer begon zijn koffiecarrière bij Brandmeesters in Haarlem.

E: ‘Ik was in die tijd eens bij Hopper, een van de betere specialty koffiezaken van Rotterdam. Bij specialtyzaken zijn ze écht bezig met de kwaliteit van de koffie, het land van herkomst, de verwerking – dat soort dingen. Dat wilde ik ook. Ik raakte aan de praat met een jongen die daar werkte: Kees. Kees bleek mijn ingang in de scene waarin mensen dezelfde interesse in koffie hadden als ik. Hij had een branderijtje in Amsterdam Noord, in de Open Coöp. Ik ging een keer langs en dat was meteen zo leuk: laagdrempelig, no nonsens, geen commercie. De volgende dag stuurde ik Kees een mail, dat ik het zo vet vond wat ze deden en dat ik daarbij graag betrokken zou zijn.

Open Coöp

De Open Coöp is een creatief centrum en coöperatieve onderneming, gevestigd in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord. Het is een plek waar bedrijven ideeën en concepten kunnen testen en kennis kunnen ontwikkelen door het ‘gewoon te doen’. De Open Coöp wordt geleid door architecten, kunstenaars, ontwerpers en ondernemers.

Hij kon me geen werk geven omdat hij zo kleinschalig werkte, maar we besloten samen een etentje te organiseren om wat mensen uit de koffie bij elkaar te brengen. Kees nodigde Francesco uit, die bij de Espressofabriek werkte. Die avond hebben we elkaar leren kennen. ’s Avonds fietsten Francesco en ik samen naar huis. We namen de pont terug naar ‘Zuid’, zoals ze dat in Noord noemen – je woont óf in Noord, óf in Zuid, iets anders bestaat niet. Mooi, vind ik dat. Want ondanks dat het water de stad in tweeën deelt, verbindt het ook. Als je samen op zo’n pontje staat te wachten tot je de overkant bereikt, dan ben je echt op elkaar aangewezen. Maar goed, Francesco werkte dus bij de Espressofabriek. We hadden aan tafel besproken dat het leuk zou zijn als ik daar ook zou gaan werken. Daar op de pont zei hij: wel solliciteren, hè? En dat deed ik. Zo is het begonnen.’

F: ‘Ik kende Kees al wat langer. We spraken elkaar veel, ook als collega’s. Dus toen hij me uitnodigde voor die avond, was ik meteen enthousiast. Hij had al laten vallen dat ik Elmer echt een keer moest ontmoeten. Dat had hij goed ingeschat.’

Ze werkten een tijd samen bij de Espressofabriek en begonnen uiteindelijk samen white label coffee. Hun eerste koffie brandden ze bij de Espressofabriek, later in de Open Coöp, een creatieve broedplaats bij de Tolhuistuin in Amsterdam Noord.

E: ‘Onze samenwerking is echt begonnen uit een soort vrijheid, niet uit iets dat moest. Daar paste de Open Coöp perfect bij: een plek die is ontstaan uit vrijzinnigheid, waar verschillende creatieven en bedrijven bij elkaar komen. Die misschien allemaal iets heel anders doen, maar wel op dezelfde manier met hun passie bezig zijn. Dat was in 2012. Of 2013?’

F: ‘Misschien zelfs wel 2011?’

E: ‘Nee, het was 2012. Oktober 2012. Laatst was het dus een beetje ons jubileum. Daar kwamen we een week te laat achter, maar we hebben het wel nog gevierd. In de sauna. Ja, dat doen wij dan weer.’

Gerelateerde blogs