Handrem vervangen of afstellen - 5 tips

1 juni 2018
Fietsen

Handremmen kapot? Of doen ze niet meer helemaal wat jij wilt? Dan is je eerste impuls waarschijnlijk: op naar de fietsenmaker. Neerzetten, laten repareren, flappen trekken.

Handremmen kapot? Of doen ze niet meer helemaal wat jij wilt? Dan is je eerste impuls waarschijnlijk: op naar de fietsenmaker. Neerzetten, laten repareren, flappen trekken. Maar weet je dat je dat ook heel goed zelf kunt doen? Met deze tips wordt het vervangen of afstellen van je handremmen een eitje en fix je jouw fiets op eigen houtje!

1. Check je remkabels

De remkabels van je fiets zijn eens in de zoveel tijd aan vervanging toe. Omdat ze hard zijn geworden, versleten of gebroken. Je kunt je voorstellen dat een haperende handrem gevaarlijke situaties kan opleveren in het verkeer. Controleer je remkabels daarom minimaal eens per jaar en stel ze regelmatig opnieuw af.

2. Remkabels afstellen

Dit klinkt als: ingewikkeld, maar het is eigenlijk een fluitje van een cent. Je hebt er zelfs geen gereedschap voor nodig! Pak je fiets, knijp in de handrem, laat de handrem los en trek de remkabel een stukje mee. Je kunt de stelschroef nu losdraaien en de kabelspanning – als dat nodig is – verhogen. Let op: je moet de handrem niet zo ver kunnen inknijpen dat ‘ie je stuur bijna raakt.

3. Remkabels verwijderen

Het is het handigst om tegelijk met de kabel ook het beschermomhulsel te vervangen. Je remmen werken namelijk niet goed als ze niet lekker kunnen glijden. Koop goeie kabels, van gelijke dikte en lengte, en draai het knijpboutje los met een inbussleutel. Draai de stelschroef met de hand los en positioneer de sleuven op de hendel zo dat ze op één lijn zitten. Verwijder de remkabel. Makkelijk, toch?

Nieuwe remkabels installeren

Leg het nieuwe omhulsel naast het oude en knip met een draadknipper op de juiste lengte. Zorg ervoor dat de kabel er makkelijk doorheen loopt en monteer het beschermstukje er weer op. Steek de kabel door de gaten van de hendel van de handrem, en plaats het stelschroefje weer terug. Monteer daarna het knijpboutje en schroef de stelschroef vast.

Remblokjes verversen

Is er geen motiefje meer te vinden op de remblokjes? Dan is het tijd voor nieuwe remblokjes. Demonteer de remblokjes, positioneer de kakelverse remblokjes, knijp met je hand in de handrem, controleer of de blokjes op de velg aansluiten en draai de remblokken vast. Check voordat je de weg opgaat of je remmen het weer helemaal optimaal doen.

Tip: Heb je vragen over de handrem van een Union-fiets? Neem dan contact op met de fietsexpert van Union. Hij of zij helpt je graag!

Gerelateerde blogs