Een ode aan de terugtraprem

31 oktober 2017
Fietsen

Handrem of terugtraprem, waar gaat jouw voorkeur naar uit? In dit artikel lichten we 4 voordelen toe van een terugtraprem, less is more en een terugtraprem gaat nooit kapot.

Je denkt vast dat je slim bezig bent, hè. Met je luxe voorrem. En je ferme achterrem. En je 180 versnellingen. Maar je loopt dus mooi achter de feiten aan, want een terugtraprem, dát is wat jij op je stadsfiets of e-bike wilt hebben. De bewijsvoering in viervoud: 

#1 Kijk mama, zonder handjes!

Weet je nog van vroeger? Die eerste keer dat je je fiets overeind wist te houden zonder dat je het stuur vasthield? We vergeten voor het gemak even dat je een minuut later de heg in crashte en nog wekenlang mank liep, maar houd dat vrije, zorgeloze, blije gevoel in mind. Dat gevoel wat je zeg maar nóóit kunt hebben als je geen terugtraprem hebt, want in de stad moet je nou eenmaal af en toe remmen.

#2 Gaat nevernooitniet kapot

Ook al ga je voor de allerbeste, allermooiste, allertofste handremmen die er bestaan, ze blijven altijd kwetsbaarder dan een good old terugtraprem. Kunnen die handremmen an sich niets aan doen hoor, maar het is gewoon fragiel spul, met schroefjes en draadjes en gedoetjes. Da’s gewoon niet wat je wilt bij een fiets die wordt gebruikt als uitgaansfiets, schoolfiets, stationsfiets en allesfiets.

#3 Heeft geen irritante kabel

Als je kiest voor handremmen, dan krijg je een kabel cadeau die over je hele fiets loopt. Lees je mee? Over je héle fiets? Dat is niet alleen esthetisch niet zo fraai (zie ook punt #4), maar ook gewoon onhandig. Je blijft eraan hangen, je trekt ‘m per ongeluk kapot, je zit vast aan een andere fiets. Less is more, ’t is niet voor niets al forever een gevleugelde uitspraak. 

#4 Old school is cool

De herintrede van de mini-NES, witte kadetjes met eiersalade op de menukaart, een toetsenbord met indruktoetsen als hebbeding, de camper als ultiem vakantiemiddel. Er zijn eindeloze rijen voorbeelden te noemen waarom old school cool is – en de terugtraprem hoort zeker in dat rijtje thuis. En mocht ‘ie toch weer uit de gratie raken, dan heb je altijd reden #1 tot en met #3 nog om je aan vast te houden. 

Gerelateerde blogs