Den Haag met Rein

17 juli 2018
Fietsen

Samen met zijn vrouw Willemien staat Rein Rambaldo aan het hoofd van De Horecafabriek en is daarmee – de helft van – het creatieve brein achter onder andere Stan & Co., Miyagy & Jones en de beide Mama’s Kelly.

Samen met zijn vrouw Willemien staat Rein Rambaldo aan het hoofd van De Horecafabriek en is daarmee – de helft van – het creatieve brein achter onder andere Stan & Co., Miyagy & Jones en de beide Mama’s Kelly. Rein vertoont veel gelijkenissen met zijn ontwerpen: aanwezig, uitgesproken, verwelkomend. Eentje die je niet snel vergeet.

Rein groeide op in Rotterdam maar ging op zijn achttiende bij zijn tante in Den Haag wonen, waar ook zijn beide ouders vandaan komen. ‘We woonden in Rotterdam, maar de rest deden we in Den Haag. Voor alles gingen we heen en weer. De kapper, de tandarts, de dokter.’ Toen hij op zijn aan de Haagse MEAO ging studeren, verhuisde hij. ‘In Den Haag voelde ik me thuis, iets wat ik in Rotterdam nooit heb gehad. Ik heb overal in Den Haag gewoond. Van de Harstenhoekweg en de Gevers Deynootstraat tot de Keizerstraat en de Weimarstraat. Ik heb altijd in de horeca gewerkt en daardoor veel gependeld. Dan had die weer een kamer vrij, dan die weer. Het was een heel onrustige, maar ook fantastische periode. Echt lang leve de lol. Werk, stappen, werk, stappen – dat was mijn ritme.’

‘Toen ik in de Weimarstraat woonde, ging ik vaak naar discotheek De Tempel. Daar vroegen ze op een gegeven moment of ik er niet wilde komen werken.’ Om de hoek van De Tempel in de Zoutmanstraat zit tattoostudio On Edge, ook een van Reins vaste adressen. Onder de rechtermouw van zijn jasje piept wat inkt vandaan, voor de rest blijven zijn tattoos keurig verborgen. ‘Maar ik heb er aardig wat. En ik laat ze altijd zetten bij On Edge. Het leuke aan het Zeeheldenkwartier is dat het heel veel gezichten heeft. Richting het Bankaplein is het vooral Haagse kak: notarissen, advocaten, chique restaurants. Maar hoe dieper je het Zeeheldenkwartier ingaat, hoe cultureler het wordt.’

Ondanks dat ze geen echte strandgangers zijn, gaan Rein en zijn gezin altijd met vakantie naar de kust. ‘Ik ben gek op varen, heb echt iets met water. Vooral met de zee. Maar zoals bijna alle Hagenezen heb ik niks met de boulevard. Dat is voor toeristen, zeggen wij. Hagenezen gaan om te eten of te feesten zelf eerder naar het Noorderstrand of het Zwarte Pad. In de haven is nog zóveel ambacht. De vis voor onze restaurants komt direct van de Scheveningse visafslag.’

Rond de haven zitten ook een paar van Reins favoriete visrestaurants: Catch, Encore, Waterproef. ‘Maar buiten de haven zitten er eigenlijk maar weinig goede visrestaurants. Er zijn bijvoorbeeld echt maar een paar restaurants die kreeft verkopen.’ Binnenkort begint het Oosterscheldekreeft-seizoen weer. De Oosterscheldekreeft is een bijzondere kreeftensoort die maar enkele weken per jaar gevangen mag worden. ‘Donderdag gaan we het hele team de zee op om ze te vangen. Teamuitje.’ Ook voor niet werk- of kreeftgerelateerde zaken komt Rein graag in de haven. Met Vlaggetjesdag, bijvoorbeeld, voor een haring. ‘Of voor een patatje.’ Die hebben ze er gelukkig ook nog.

Gerelateerde blogs