E-bike accu

DE ACTIERADIUS VAN EEN ELEKTRISCHE FIETS

De actieradius van een e-bike is het aantal kilometers dat je kunt fietsen met trapondersteuning tot de accu leeg is. Hoe groter de capaciteit van de accu, hoe verder je kunt fietsen. De accucapaciteit wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh). De exacte actieradius hangt af van meerdere factoren en is daarom altijd een schatting. Als vuistregel kun je aanhouden dat je per 100 Wh ongeveer 12 tot 14 kilometer kunt fietsen. Dit betekent dat je met een accu van 400 Wh ongeveer 52 kilometer kunt fietsen met trapondersteuning in normale omstandigheden (weinig wind, vlak wegdek en een snelheid van ± 20 km/uur). Bij Union e-bikes ligt de accucapaciteit tussen de 300 en 500 Wh.

Bekijk de actieradius indicatie van onze e-bikes

Welke factoren hebben invloed op de actieradius?

Hoe ver je komt op één acculading hangt af van verschillende factoren. Een aantal van deze factoren heb je zelf in de hand, andere kun je niet beïnvloeden. De belangrijkste factoren zijn:

  • De hoeveelheid trapondersteuning die je kiest. Hoe meer je wordt ondersteund, hoe minder ver je kunt fietsen.
  • De manier waarop je schakelt. Door de juiste versnelling te kiezen op het juiste moment, bijvoorbeeld optrekken in een lage versnelling, verbruik je geen onnodige kracht.
  • Weerstand van bijvoorbeeld de wind, verkeerde bandenspanning, hoogteverschillen en de kwaliteit van het wegdek. Hoe meer weerstand je hebt, hoe lager de actieradius wordt.
  • Het totale gewicht van de fiets, bagage en de fietser. Hoe hoger het gewicht, hoe lager de actieradius.
  • Accu leeftijd. Na verloop van tijd vermindert de capaciteit van de accu. Je hebt zelf invloed op hoe snel dit gaat. Lees onze tips voor een langere levensduur van jouw accu.
  • Snelheid. De luchtweerstand neemt toe als je harder gaat. Hierdoor verbruik je meer energie en kom je dus minder ver met een volle accu.
  • Type sensoren. E-bikes met een trapkrachtsensor zijn zuiniger dan e-bikes met enkel een rotatiesensor. Lees alles over de verschillende e-bike sensoren.

ACTIERADIUS INDICATIE PER MERK

SHIMANO STEPS ACCU

Gold Platinum
418 Wh 504 Wh
11,6 Ah 13,8 Ah
120 km 150 km
70 km 95 km
50 km 70 km

Op zoek naar een e-bike met een Shimano Steps accu? Kijk dan naar de E-LANE of E-LITE.

BAFANG ACCU

Silver Gold
340 Wh 450 Wh
7,8 Ah 10,4 Ah
55 km 75 km
45 km 65 km
Actieradius Tour mode* 40 km 55 km
35 km 50 km
Actieradius Power mode* 30 km 40 km

 

Op zoek naar een e-bike met een Bafang accu? Kijk dan naar de E-CURB.

BOSCH ACCU

Silver Gold Platinum
300 Wh 400 Wh 500 Wh
8,3 Ah 11,1 Ah 13,8 Ah
90 km 115 km 145 km
50 km 65 km 80 km
40 km 50 km 60 km
35 km 45 km 55 km

 

Op zoek naar een e-bike met een Bosch accu? Kijk dan naar de E-FAST.

*De actieradius van e-bikes is mede afhankelijk van de volgende factoren: versnelling, bandenspanning, gewicht, snelheid, weerstand, leeftijd van de accu en de ingestelde ondersteuning. De laadcapaciteit zal in de loop der tijd afnemen, afhankelijk van gebruik, leeftijd en onderhoud.